Blog: Lastige keuzes maken

15-11-2021    09:31   |    Hans Ligtenberg

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Zo rond de tijd van het jaar moeten heel veel jonge mensen weer nadenken en een keuze maken voor een vervolgopleiding. Doorstuderen of gaan werken is de vraag?

Vanuit het vmbo moet je kiezen voor een vervolgopleiding op het mbo. Best een pittige als je al zo jong een beroepsrichting moet kiezen. Na het mbo, met diploma, heb je een beroepskwalificatie en mag je kiezen werken of doorstuderen op het hbo (mits je een mbo-4 diploma hebt).

Nu is de arbeidsmarkt nu gewillig, echter de het Covid-gedoe heeft ons geleerd dat het snel kan veranderen. Er is momenteel een tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten in heel veel sectoren. En op basis van de demografische ontwikkelingen mag je verwachten dat de arbeidsmarkt voorlopig even krap blijft. Nu is de arbeidsmarkt een echte markt en gedraagt zich soms ook gewetenloos. “Sorry ik heb geen werk meer voor je!”

Nu is een mbo-opleiding een geweldige basis. Goede ambachtslieden zoals loodgieters, monteurs, verzorgende etc. zijn onmisbaar in onze samenleving. Het lijkt alsof er voor hen altijd werk is. Echter de mix van een krappe arbeidsmarkt en corona is geen gelukkige combinatie en kan toch werkloosheid tot gevolg hebben.

Als je zin en de brains hebt om door te studeren, dan moet je dat zeker doen. Ook al is een hbo- of wo-diploma geen garantie. Als je op deze jonge leeftijd de keuze moet c.q. kan maken tussen werken en doorstuderen , weet dan dat je nog zeker 40 jaar moet werken. Maar hoe zag de wereld er 40 jaar geleden uit? Hoe ziet onze wereld er over 20 jaar uit? Wie het weet mag het zeggen.

Hoe beter je bent opgeleid, hoe beter je bestand bent tegen dit soort ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Een goede basis is een degelijk vertrekpunt, maar weet wel dat je moet blijven leren en studeren. 20 jaar geleden was er nog geen iPhone. Nu kan niemand meer zonder mobiel. Hoe ziet onze wereld er dus over 20 jaar uit? Onze samenleving verandert, technologische ontwikkelingen, klimaatverandering, al deze ontwikkelingen lopen door elkaar heen. Wapen je zelf voor dit soort ontwikkelingen, studeren is leuk en werken kun je nog lang genoeg!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws