Blog: Hoe vitaal bent u?

22-02-2019    09:31   |    Goedemorgen

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs. Flinterman schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Bij de laatste vier bedrijfsovernames waar ik bij betrokken was, zijn de bedrijven in een vroeg stadium overgedragen aan kinderen, personeelsleden of derden. Deze ondernemers beseffen dat jong bloed noodzakelijk is om gezond de toekomst in te gaan. Dus stel uzelf de vraag: hoe vitaal bent u nog?

Steeds meer bedrijven hanteren een eindleeftijd voor directieleden. Meestal is dit 60 jaar, maar steeds vaker 55 jaar. Dat is niet voor niets. Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat de vitaliteit van een ondernemer of topbestuurder boven de 55 jaar hard achteruitgaat. De positieve bijdrage daalt snel en kan zelfs negatief uitpakken.

Dit is wel even schrikken in een snel vergrijzende sector als de tuinbouw.

Niet te veel compromissen
Als de wijze (oudere) ondernemer te lang blijft zitten komt er geen verandering. Vader is groot geworden met bepaalde waarden en normen en heeft die verder uitgebouwd. De overnamekandidaat heeft een andere visie en dat is maar goed ook. Want de maatschappij denkt inmiddels ook anders. Als er te veel compromissen worden gesloten tussen de wijze ouderen en de jonge honden dan gaat het fout.

Andere talenten
Het stellen van een eindleeftijd heeft veel meer gevolgen dan simpelweg het feit dat u op die leeftijd niet meer aan de touwtjes trekt. Door het stellen van een eindleeftijd gaat u gericht werken aan het overdragen van verantwoording en zeggenschap. U staat nadrukkelijk stil bij het overdragen van vakkennis, contacten, manier van werken, enzovoorts. En dan nog het belangrijkst; het loslaten. Dit is niet alleen goed voor de overname, maar ook voor u om andere talenten naar boven te laten komen. In plaats van het ondernemen, gaat u misschien adviseren, coachen of meer tijd aan uzelf besteden.

Het bewust werken naar een tijdige overdracht zet een proces in gang dat goed is voor het bedrijf, voor de overnamekandidaat en uzelf. Voor bedrijfsovername hoeft u niet alleen aan kinderen te denken, steeds vaker neemt één van de personeelsleden het bedrijf over en met succes!

Bent u op leeftijd? Gebruik dan uw wijsheid om jonge honden de kans te geven. Bent u een jonge hond? Speel, vecht en hap op het juiste moment!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Ctgb: twee middelen toegelaten

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden beoordeelde onlangs drie gewasbeschermingsmiddelen op basis van een...