Blog: Hoe duurzaam is duurzaam?

31-01-2019    08:45   |    Goedemorgen

Een weblog van Joost Joling. Hij is hoofd Bemiddelingsbureau Planten bij sierteeltmarktplaats Plantion. Joling schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Een duurzame bloemist moet kunnen aantonen dat het assortiment bloemen en planten en de bedrijfsvoering in de winkel duurzaam is.
Er is een oplopende certificering op het gebied van duurzame inkoop volgens een erkend keurmerk van het assortiment bloemen en planten. Koopt een bloemist 15% duurzaam in dan ontvangen zij brons, 30% inkoop is zilver en 50% goud.

Erkende keurmerken zijn bijvoorbeeld Bio (Skal), MPS-A en Max Havelaar/Fair Trade. Dit valt dus onder duurzaam, maar geeft geen onderlinge gradaties aan in de mate van duurzaamheid. Laatst had ik een discussie met een biologische kweker. Op het moment gaat de afzet van biologische producten nog moeizaam. Vraag en aanbod zijn nog niet goed op elkaar afgestemd. Het assortiment is nog beperkt en het gaat nog moeizaam om biologische producten op voorhand vast te leggen.

Biologisch valt onder de grote noemer ‘Duurzaam’. Wat zou er gebeuren met de afzet van biologische producten als er daadwerkelijk een meetlat komt waar de mate van duurzaamheid in tot uiting komt? En geldt dit niet voor alle certificaten en niet alleen bij de bloemist, maar bij alle verkoopkanalen? Hoe duurzaam is duurzaam?


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Alle waterstromen risicovol

Recent is het eindrapport ‘Waterstromen afwijkend van drainwater’ uitgebracht. In dit rapport worden de resultaten beschreven van een...