Blog: Hier thuis in Maasdijk is Arie de baas!

06-05-2019    08:35   |    Goedemorgen

Een weblog van Martine van der Meer. Zij is verantwoordelijk voor communicatie en HRM bij CombiVliet. Van der Meer schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Vroeger hadden we thuis altijd al kippen. Ik heb nog een foto van mijn kuikentje in mijn foto-album. Hij mocht altijd op tafel zitten als ik, als klein meisje, ging eten. Hij zat dan tegen de warme pan aan, dat vond Piep lekker. Het liep echter niet goed af met Piep, want m’n moeder ging erop staan met d’r klompen toen hij op een onbewaakt ogenblik uit mijn zicht was in de schuur.

Toen ik op mezelf ging wonen, had ik een paar jaar geen kippen, omdat een woonwijk daar niet echt geschikt voor was. Maar zodra het weer kon, had ik weer kippen. Ik heb er gewoon wat mee! Buiten dat ze veren hebben, kakelen en eieren leggen, lijken ze toch best op mensen.

Kippen hebben een natuurlijke rangorde. Deze rangorde wordt bepaald door vooral gedrag. Niet door kleur, afkomst, functie, grootte of soort. Gedrag bepaalt de pikorde. Zoiets als op het schoolplein bij kinderen. Dit zie je ook bij medewerkers in een bedrijf. Niet alleen een functie bepaalt een rangorde/hiërarchie. Als je een leidinggevende functie krijgt en je gedrag past hier niet bij, gaat het niet lukken. Je gedrag bepaalt hoe de groep op jou reageert en of je het respect krijgt/verdient.

Hier thuis in Maasdijk is Arie de baas. Mijn man heet Leo trouwens. Arie is onze haan, want mijn onderwerp ging over kippen. Arie is goed voor z’n kippen, hij gedraagt zich als een gentleman, stelt zich op als een leider, beschermt ze, brengt balans en structuur in de groep. Arie zorgt altijd eerst voor z’n dames en dan pas voor zichzelf. Dames eten eerst, dan hij. Als er gevaar dreigt, staat hij voorop. Arie wordt dan ook geaccepteerd en gerespecteerd als leider.

Je ziet toch dat er ook dingen gebeuren, die ook Arie niet onder controle heeft, maar hij laat het gebeuren. Er zijn altijd bepaalde kippen die over het hek vliegen en lekker de pad op gaan in de tuin. En er zijn kippen die gezellig en trouw bij Arie blijven. Aan het einde van de dag zitten ze echter als een happy familie weer met z’n allen op stok. Dus Arie geeft de kippen die vrijheid willen, de vrijheid. En kippen die behoefte hebben aan gezelligheid en veiligheid, krijgen dit ook bij Arie. Zo krijgt iedere kip waar ‘hij’ behoefte aan heeft. Arie creëert een win-win situatie. Iedereen is tevreden. Hij ook. Geen gedoe en geen gezeur. Het loopt gewoon.

Werkt dit misschien in een bedrijf ook een beetje zo? Medewerkers met verschillende behoeften die zo goed als mogelijk ingevuld worden. Talenten die worden benut doordat mensen laten zien wat ze kunnen (gedrag). En ondanks die verschillende behoeften, willen ze ook graag weten waar ze aan toe zijn, een balans, een gezellige werkomgeving, etc. Iedereen blij, ook de ondernemer, die win-winsituatie die elk bedrijf nastreeft.

Wat leren we hiervan? ......Kijk uit dat je niet zoals Piep onder de voet wordt gelopen!
Reacties (3)

Rudi at 06.05.2019

Grappig. Ik heb thuis ook kippen maar dan zonder haan en daar heeft één van de kippen die rol op zich genomen, inclusief kraaien als wij naar haar mening te laat zijn met het hok opendoen :)

Martine van der Meer at 06.05.2019

Rudi, dat klopt. Als er geen haan is, neemt een hen deze rol over en gaat zich ook als haan gedragen.... Dit had ik er ook eerst instaan, maar m'n blog werd te lang, ha, ha!! Dus ook onder medewerkers zullen er mensen opstaan in zo'n geval.

Michèle van den Bijllaardt at 08.05.2019

Wat leuk geschreven weer Martine! En herkenbaar, jarenlang kippen gehad en ja ook in het bedrijfsleven zie ik hetzelfde gedrag

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Vlog: Verbeteringen NOW 29-05-2020    10:57
Partijen luiden noodklok over CO2 29-05-2020    10:53
Glastuinbouw Nederland zoekt nieuwe vloggers 29-05-2020    10:48
Droogte houdt aan, nog geen problemen tuinbouw 29-05-2020    10:45
Alert op trips in teelt komkommer hogedraad 29-05-2020    10:39
Video: Strenge hygiëne 29-05-2020    10:33
Instagram: All Climate kas 29-05-2020    10:28
Instagram: Kleurrijk 29-05-2020    10:25
Uitbreiding etiket BotaniGard WP 29-05-2020    10:25
Video: Nestje in de kas 29-05-2020    10:22
  Ga naar het nieuwsarchief