Blog: Het zal mijn tijd wel duren

21-01-2019    08:35   |    Goedemorgen

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Smulders is mede-eigenaar van Free Launch Training en Coaching. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

Ken je die uitdrukking ‘het zal mijn tijd wel duren’? Ik hoor deze uitdrukking vaak bij oudere ondernemers, die het liefst hun tijd uit zouden willen zingen. Maar soms schrik ik er van dat ik zelfs jongere ondernemers een variant van dit spreekwoord hoor uitspreken; ‘zo’n vaart zal het wel niet lopen…’ Vooral als we spreken over bijvoorbeeld de energietransitie, of robotisering. 

Robbert Dijkgraaf
Heb je hem gezien? Prof. Robbert Dijkgraaf bij DWDD-University? Voor degene die dat niet hebben gezien: in drie aflveringen schetste hij een beeld van onze toekomst. Hij gaf aan dat de ontwikkeling op bijna alle technologische gebieden exponentieel versnelt. Wat begon met de industriële revolutie en langzaam evolueerde (stoommachine, elektrisch aangedreven machines) gaat de laatste jaren megasnel.
Kijk naar de computer. In 1938 voor het eerst operationeel als een mechanisch apparaat. De allereerste elektronische versie, met 18.000 buizen, 70.000 weerstanden en 5 klaslokalen groot, werd gebouwd in de 40-er jaren van de vorige eeuw. Met een rekenkracht van een fractie van wat wij nu in onze broekzak hebben. Dit is nog maar 80 jaar geleden.
De mobiele telefoon, waar we nu álles mee kunnen, startte zijn ontwikkeling in 1973. Nog maar 46 jaar geleden. In het jaar 1998 zeiden mensen, die random geïnterviewd werden op straat, nog dat ze geen behoefte hadden aan een draadloze, mobiele telefoon. ‘Zo’n vaart zal dat wel niet lopen…’  Dat is 20 jaar geleden!
En kijk nu waar we staan…. Én waar het naar toe gaat. 

Het dúúrt je tijd niet! 
We leven in een tijd van mega-snelle veranderingen. Op allerlei gebied. Denk aan genetische manipulatie, robotisering, verduurzaming, voedselproductie met 3D-printing, kunstmatige intelligentie. Ga maar door.
En jij staat daar met je bedrijf middenin. Midden in de energietransitie, midden in de verschuivende consumentbehoefte, midden in de ontwikkeling van robots, midden in...
En als toekomstgerichte ondernemer zal jij continu moeten voorsorteren op die ontwikkelingen. Proactief moeten handelen om ook de kansen te benutten die deze ontwikkelingen bieden.
‘Zo’n vaart zal het niet lopen’, hoor ik je nog denken.  

Neem morgen toch maar eens tijd om over jouw toekomst, en die van je bedrijf na te denken. Dat is belangrijker dan je misschien denkt.


Reacties (1)

Peter Smulders at 22.01.2019

Als de mobiele telefoon in 1973 het levenslicht zag is hij natuurlijk 46 jaar oud (en niet 36 zoals vermeld :-)

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hallo(ween)!

Het is weer tijd voor pompoenen, niet in de laatste plaats vanwege Halloween. En dus pakken sommige mensen...