Blog: Het weer

12-06-2018    10:47   |    Goedemorgen

Arne van Aalst, sales director Noordwest-Europa bij Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs, schreef deze blog exclusief voor Goedemorgen.

Er wordt nergens zoveel over gesproken als over het weer. Het is lekker weer, het is te koud of juist te warm voor de tijd van het jaar, klimaatsverandering  etc.

Het is eigenlijk nooit goed voor iedereen. Ja, over het weer zijn we het niet snel eens. We moeten toch wat hebben om over te praten. Ik doe daar overigens zelf vaak aan mee.

Maar er is echt wel wat aan de hand met het weer. Ik behoor zelf, laat ik het maar eerlijk toegeven, niet tot het korps van doemdenkers die zeggen dat alles te maken heeft met de mens en haar activiteiten. Tenslotte hadden we hier vroeger te maken met de ijstijd en, als ik mij goed heb laten informeren, later met een subtropisch klimaat.

Neem nu de zware regenbuien van de laatste weken, 40-50 mm regen in 1 uur, vaak erg lokaal. De gevolgen zijn vaak desastreus. Niet alleen de overlast voor bewoners, maar wat te denken van de gewassen die worden getroffen.

Hagel zo groot als duiveneieren, die in staat is in luttele seconden een prachtig perceel appels en peren te vernietigen. Aardappelvelden die na een flinke hoosbui opnieuw gepoot moeten worden.Dit patroon, want dat is het, wordt steeds grilliger.

Los van wie of wat nu de veroorzaker is, we hebben te kampen met een groot probleem.Menselijk leed, zakelijke zorgen, dit gaat gevolgen krijgen voor onze manier van voedsel produceren, dat kan bijna niet anders. Twee jaar geleden vond er een drama plaats in Oost-Brabant waardoor kassen door hagel werden vernietigd. Wat als dit nu gebeurd in het westen van ons land, wat dan?

Wat gaan wij eraan doen? Wat kunnen wij er aan doen? Lastige vragen maar we kunnen de klimaatverandering niet negeren. We zullen er mee moeten leven maar wel met een pro-actieve houding!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Alle waterstromen risicovol

Recent is het eindrapport ‘Waterstromen afwijkend van drainwater’ uitgebracht. In dit rapport worden de resultaten beschreven van een...