Bladplukrobot overtuigt Lans, Prominent en Vereijken

10-06-2016    12:03   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Op 14 juni, op de eerste dag van de GreenTech 2016, wordt de Priva Deleafing Robot geïntroduceerd in de markt. Wereldwijd is deze robot het eerste product dat de teler een economisch verantwoord alternatief biedt voor het handmatig verwijderen van bladeren in de tomatenteelt. Drie vooraanstaande telers uit het consortium dat betrokken is bij de ontwikkeling van de robot, Lans, Prominent en Vereijken Kwekerijen, gaan met de robot aan de slag.

De Priva Deleafing Robot is de eerste in een serie oplossingen voor automatisering van gewashandelingen in de tuinbouw. Op de GreenTech worden de officiële namen van zowel deze eerste robot als de familienaam van de serie bekend gemaakt.

Gewashandelingen zijn een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering en de vraagstukken waar telers op dit gebied mee te maken krijgen worden uitdagender. Arbeid is een behoorlijk grote kostenpost binnen het bedrijf maar dat is niet het enige. Arbeid is vaak onvoorspelbaar en voor een groot aantal handelingen wordt het steeds moeilijker om mensen te vinden die gemotiveerd zijn om het werk te doen.
Robotica heeft de potentie om de continuïteit en voorspelbaarheid van de bedrijfsvoering te verhogen, terwijl de kosten gelijk blijven of zelfs dalen.

Co-creatie met telers
Samenwerking, geduld, doorzettingsvermogen en een flinke dosis lef waren onmisbaar in dit unieke project. De nauwe betrokkenheid van een grote groep telers bleek essentieel: alleen de telers kunnen de praktische toepasbaarheid van de robot écht goed beoordelen. En dat is waar tijdens de ontwikkeling veel aandacht aan is geschonken. Aan de ontwikkelingen en het testen ging een andere keuze vooraf, namelijk de keuze voor de handeling die als eerste geautomatiseerd zou worden. De keuze voor bladsnijden was een logische keuze omdat de risico’s voor de teler hierbij te overzien waren.


De robot is bestemd voor telers die de ambitie hebben de gewashandelingen te automatiseren. Doordat de robot naast de menselijke arbeidskrachten kan opereren en een deel van de gewashandelingen voor zijn rekening kan nemen, is het mogelijk om de automatisering geleidelijk in te voeren. Drie vooraanstaande telers uit het consortium, Lans, Prominent en Vereijken Kwekerijen, die betrokken zijn bij de ontwikkeling gaan met de robot aan de slag. Dit maakt hen de eerste bedrijven in de wereld waar robotica onderdeel uitmaakt van gewashandelingen in de dagelijkse bedrijfsvoering. Vanaf 14 juni is het mogelijk om een pre-order te plaatsen, zowel op de GreenTech als online via de website van Priva.

Robotica als dienst

De manier waarop de bladsnijrobot wordt opgenomen in bedrijfsvoering, verschilt feitelijk niet van de arbeid door mensen. De inzet wordt als dienst aangeboden zodat de teler direct profiteert van de voordelen die het product biedt voor het bedrijf, zonder een terugverdientijd van meerdere jaren. Bladsnijden bij tomaten is pas het begin. Deze eerste generatie van geautomatiseerde gewashandelingen gaat leiden tot meer toepassingen, zoals andere gewassen en handelingen, bijvoorbeeld het oogsten van komkommers.


Reacties (2)

Steven at 21.07.2021

Geweldig!! Helemaal mee eens. Uiteraard is innovatie in je belang maar ik hoop dat je zo’n positie niet kwalijk genomen word in het conservatieve Westland. ‘Goed voor het mileu’ is de tuinbouw nog niet.

Rene Enthoven at 22.07.2021

Het is misschien jammer dat partijen eerst na externe druk in beweging komen, het is nu aan de sector om gezamenlijk tot een gedifferentieerde strategie te komen om energietransitie gestalte te geven. Door kennis en creativiteit uit de sector bij elkaar te brengen zullen we versteld staan van onze innovatieve oplossingen. 40 jaar geleden begonnen we met plastic vochtkierschermen :-) kijk eens waar we nu staan, geeft mij veel vertrouwen in de toekomst. Wel doen en doorpakken nu.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Op naar Malta

Bij Olsthoorn Greenhouse Projects worden de voorbereidingen getroffen voor een te bouwen kas op Malta....