Blog: Het roer in de keten moet om

27-11-2018    08:55   |    Goedemorgen

Een weblog van Arne van Aalst. Hij is sales director Noordwest-Europa bij Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs. Van Aalst schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Ik mocht op 22 november een woordje doen op de Internationale Conferentie voor Producenten Organisaties (ICOP). Het thema van dit congres was ‘uitdagingen in de gewasbescherming’. Zijn er dan nog uitdagingen in de gewasbescherming? We zijn als sector toch goed bezig met elkaar? We zijn goed op weg, maar de eis vanuit de maatschappij om residuvrij te gaan produceren is er al.  En daar zijn we nog niet. Deze vraag zal alleen maar gaan toenemen. We willen tenslotte allemaal in goede gezondheid het liefst 100 worden.

Voeding wordt steeds meer aangemerkt als de oplossing om allerlei kwalen te voorkomen en dus gezond oud te worden. Rob Baan heeft hier al zo vaak over gesproken o.a. via voedsel op maat. Ieder mens zit tenslotte anders in elkaar. Dit betekent voor de een meer groente en voor de ander meer eiwit, maar dan wel plantaardig. Hebben jullie de laatste ‘Allerhande’ magazine van AH gezien? Deze kerst staat er minder vlees op het programma en meer alternatieven voor het genoemde vlees.

Trends die dus we overal terugzien. 

Een trend in onze sector is minder chemie als gewasbescherming, volledig in lijn met wat hier boven staat. De perceptie is tenslotte, minder chemie is gezonder en past dus in mijn streven om gezond 100 jaar te worden.

Ik heb er al eens eerder over mogen bloggen: het roer in de keten moet om.

Als de consument voedselveilig, met zo min mogelijk (of zelfs geen residu) belastende middelen, wil kopen dan zal de retail rekening moeten houden met de inkoop van groente en fruit en aan de producent of leverancier een fair deel van de toegevoegde waarde binnen de keten moeten toekennen. De producent ( = de teler/boer) zal dit vervolgens moeten doen aan partijen die innovatieve producten (zowel biologisch als ook chemisch) op de markt brengen om te kunnen blijven innoveren. Gebeurt dit niet, dan pas hebben we een uitdaging!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Jetzt geht's los...

In heel Nederland komen vandaag fikse buien met onweer voor. Op verschillende plaatsen in het land braken vanochtend al branden uit door...

Instagram: Terug naar 1920

Wim Peters Kwekerijen laat vol trots op Instagram weten al meer dan honderd jaar een familiebedrijf te zijn. Dat wordt bewezen met een foto...