Blog: Het moet anders

02-06-2020    09:17   |    Hans Ligtenberg

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Inmiddels is het wel duidelijk wat corona ons allemaal aandoet. Een klein beestje, niet zichtbaar met het blote oog, maar met desastreuze gevolgen en veel verdriet. Toch moeten we nadenken over een “na-en-met coronatijdperk”. Maar ik heb het gevoel dat het nadenken er wel bij inschiet. Als een kip zonder kop willen we de economie weer opengooien. Als we in deze context de “economie” noemen dan bedoelen we eigenlijk dat wij de “oude kapitalistische machtsstructuren” weer willen herstellen.
Daar zou ik nog maar eens goed over nadenken!

Enige tijd geleden hadden wij een bankencrisis. Een stel dwaze bankiers had de sector zo in gevaar gebracht dat het absoluut noodzakelijk was dat vele overheden de banken met heel veel belastinggeld (dus ook geld van u en mij) moesten redden. Uiteindelijk is het goed gekomen. Wat hebben we ervan geleerd: de banken moesten iets meer reserve opbouwen en netjes oppassen. Al dat belastinggeld werd dus in de diepe bankiers put gestort met als gevolg dat er daarna fors bezuinigd moest worden om de boel weer in balans te krijgen. Vooral in wat wij tegenwoordig “vitale sectoren” noemen zoals de zorg, onderwijs, politie, brandweer, sociale voorzieningen, gehandicaptenzorg werd enorm bezuinigd.

Bejaardentehuizen gingen dicht en werden verzorgingstehuizen. Oudjes moesten maar langer thuis blijven wonen. Ziekenhuizen gingen failliet, wachttijden van meer dan 1 jaar bij de GGZ. Wij hebben het weer goed voor elkaar, de banken gered en de samenleving uitgekleed. Intussen werden er miljarden uit de bedrijven betrokken ten gunste van de private aandeelhouders, door onder andere het inkopen van de eigen aandelen (Zie KLM, Booking etc). Dit geld verdampt dus en komt ergens in een belastingparadijs terecht. Iets wat wij als BV Nederland uitstekend faciliteren, allemaal ten gunste van al die “rupsjes nooit genoeg”, die al zoveel hebben. Lang leve de marktwerking. Al die tijd moest de overheid terughoudend zijn en het functioneren van de liberale markt overlaten.

Wel bijzonder, tijdens de bankencrisis moest de overheid de markt redden. En ook nu weer moet de overheid de markt redden en ingrijpen. In de laatste 12 jaar is toch wel duidelijk aangetoond dat de markt met zijn kapitalistische machtsstructuren een zeer onbetrouwbare partner is en wij een sterk sturende overheid nodig hebben. Een overheid die erop toeziet dat de markt gewoon zijn belasting betaalt en zorgt voor stevige sociale structuren en welzijn, met aandacht voor de zorg en het onderwijs.

Weg met die oude kapitalistische machtsstructuren en op weg naar een evenwichtig model met aandacht voor het individu en de samenleving. Denk daar in maart 2021 nog maar eens aan!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Ja of nee?

Paprikakwekerij Moors brengt op Instagram de koelkaststicker van Jumbo en het Voedingscentrum onder de...