Blog: Het gas eraf, is dat héél erg?

21-04-2022    09:34   |    Puck van Holsteijn

Een weblog van Puck van Holsteijn. Zij is directeur van HortiHeroes én World Horti Center. Puck schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Ik wil heel even, echt maar één minuut, een andere draai geven aan één van de huidige uitdagingen in de wereld: de prijzen én de afhankelijkheid van onze energie.

Ja, de huidige energiemarkt is een groot probleem, zeker ook in de Food & Flower industry. Er wordt al veel gedaan aan het terugbrengen van het energieverbruik en er wordt hard gewerkt aan allerlei innovatieve oplossingen. Het is een hele klus en verandering de energietransitie… zeker onder de huidige omstandigheden. Maar, ik wil het in dit geval hebben over onze eigen energie. Denk jij bewust na over het ‘verduurzamen’ van je eigen lichaam en geest, bescherm jij jezelf genoeg tegen aantasting? Meer dan een miljoen Nederlanders hebben jaarlijks last van burn-out klachten, zoals stress en vermoeidheid. Voor werkgevers loopt de kostenpost alsmaar op, momenteel tot meer dan 3 miljard euro.

De volgende vragen worden vaak gesteld als het over ons huis en bedrijf gaat. Maar heb jij ze weleens beantwoord met jouw persoontje als middelpunt? Hoe zit het met jouw persoonlijke energielevel?

  1. Welk energielabel heb jij op dit moment?
  2. Wat doe je eraan om jouw energielabel hoger te krijgen?
  3. Maak je gebruik van een goed netwerk? Durf je te switchen en een ander contract aan te gaan als de samenwerking niet optimaal verloopt?
  4. Hoe zorg je ervoor dat je niet te kwetsbaar wordt van de levering van anderen?
  5. Stel, je neemt een beetje gas terug en je stopt ergens iets minder energie in, verwacht je dan grote gevolgen?

Af en toe wat gas eraf, is dat nou echt zo erg? Of levert dat op de lange termijn juist meer energie op? En regelmatig kritisch kijken naar de ‘leveranciers’ van jouw energie, is dat het juiste netwerk? Of zijn er alternatieve energiebronnen die jou beter passen?

In de Food & Flower industry wordt op dit moment veel gesproken over het letterlijke tekort aan energie. We hebben nu nog gas, maar komende winter kan het erg spannend worden. Een goede voorbereiding is dus noodzaak, pijnlijke keuzes nemen lijkt onoverkomelijk. Zie je, ook hierin weer een metafoor naar jouw persoonlijke energie.

“We gaan allemaal een beetje verarmen.” zei Rutte onlangs. Laat dat met jouw persoonlijke energielevel niet gebeuren. Af en toe het gas eraf, dat is precies wat we moeten doen.


Reacties (1)

Jessica Smith 2 weeks ago

Bitcoin-investeringen hebben mijn leven veranderd omdat ik mijn bitcoin heb geïnvesteerd met de heer Anderson Carl. Hij is een professionele handelaar en hij helpt me mijn bitcoin te verhandelen en hij kan jou ook helpen. Mijn eerste investering bij Anderson Carl, ik heb tot $ 2.600 geprofiteerd met mijn investering van $ 200 in 7 dagen. Ook deze week kijkend, wat bent u van plan te bereiken? Neem nu die stap en neem contact op met Anderson Carl via whatsapp: +1(252)285-2093 Email:(andersoncarlassettrade@gmail.com) Ik raad je aan niet te aarzelen. Hij is geweldig.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Winactie!

Prominent stelt je op Instagram graag voor aan voedingsdeskundige Manon. Ze is gek op tomaten. En alles wat...