Blog: Gezonde en ongezonde stress

09-11-2018    11:15   |    Goedemorgen

Een weblog van Ronald Kloppenburg, Export Sales Manager bij Luiten Greenhouses, exclusief geschreven voor Goedemorgen.

In mijn vorige blog heb ik het licht laten schijnen op de invloed die hoge arbeidsproductiviteit op “ongewenste” stress zou kunnen hebben. Stress is een modern woord wat tegenwoordig te pas en te onpas wordt gebruikt. Persoonlijk vind ik het altijd een erg boeiend onderwerp. Wanneer je erop gaat letten komt dit woord veelvuldig voor in de verklaring waarom iemand anders reageert dan dat de ander verwacht. Hij/zij zal wel ‘gestresst’ zijn. Wist u dat stress ook heel gezond kan zijn? Het is maar net hoe we het benaderen. Stress heeft geen negatieve bijwerkingen zolang de ervaren spanning in goede verhouding staat tot de uitdaging en iemand het gevoel heeft dat hij/zij de controle heeft. Controle is ook al zo’n vrij algemeen woord. Laten we in plaats van controle ‘het overzicht hebben’ gebruiken. Op het moment dat we een positieve stress ervaren komen er bepaalde gelukstoffen vrij in ons lichaam die zorgen voor een gelukkig en trots gevoel.

 

Natuurlijk is er ook negatieve stress. Het is nogal wat, die wereld waarin we momenteel leven en wat er allemaal van ons verwacht wordt (of we denken dat anderen van ons verwachten). Laat staan de beslissingen die we allemaal moeten nemen, op het werk, thuis, de familie en vrienden. De één beslist resoluut en de ander is de eeuwige twijfelkont die alles onderbouwd wil hebben. Die twijfelkont wordt constant geconfronteerd met bepalende factoren waarvan tijd één van de meest onprettige is. Natuurlijk, er zijn nog zoveel andere situaties zoals ziektes, reorganisaties, financiële aspecten etc. Probeer maar eens alles te aanvaarden zoals het komt in het leven en schrap alle vooroordelen en speculaties over wat er rondom je gebeurd, je leest en op jouw manier ervaart. Als je dat kunt, ben je wellicht volledig vrij van de negatieve stress maar er zijn er niet veel die dit kunnen. Toch zie je wel dat steeds meer mensen bewuster zijn van de oorzaken van de negatieve stress en er via verschillende ‘mindfullness’ programma’s mooie stappen worden gezet. Naast ‘mindfullness’ is men er ook steeds meer bewust van dat de juiste voeding (jazeker, dat is de voeding die binnen onze sector zo zorgvuldig en aandachtig wordt geteeld) kan bijdragen aan een minder negatief gevoel van stress. Andere, steeds meer onder de aandacht komende factoren zijn o.a. meer lichaamsbeweging en een goede balans tussen werk en privé.

 

De lichamelijke reacties die optreden bij negatieve stress kunnen bezorgdheid en irritaties geven. Hierdoor kan het uitvoeren van taken/werkzaamheden mensen hinderen en wordt de arbeidsproductiviteit enorm verlaagd. Het lang aanhouden van lichamelijke klachten kan tot ongerustheid (nog meer negatieve stress) leiden. Je gaat je afvragen hoe lang het nog gaat duren en zelfs of het ooit nog over zal gaan. Zulke gedachten en irritaties kunnen tot 'nieuwe' stressreacties leiden. Zo ontstaat er een negatieve spiraal van stress en lichamelijke klachten. Het gevolg hiervan is het optreden van langdurige stress en zelfs een burn-out of nog erger.

 

Binnen onze sector zie je op de diverse media steeds meer berichten over hoe bedrijven zich bewust zijn van het gevaar en de gevolgen van negatieve stress en zijn er acties opgezet en diverse programma’s opgenomen die de negatieve stressfactoren weerstand kunnen bieden. Een prachtige ontwikkeling die zo ontzettend mooi aansluit op al het mooie, goede en gezonde dat wij al zo lang binnen onze sector al jaren produceren.

 

Natuurlijk is het persoonlijke individu diegene die zich open moet willen stellen voor de aanpak van zijn/haar negatieve stressfactoren. Vaak wordt er gezegd dat dit heel moeilijk is maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Accepteer gewoon dat (bijna) ieder mens dit heeft en jij dit ook mag hebben. Wees er dus dankbaar voor dat je het hebt en dat je mag leren om deze bij jezelf te mogen ontdekken.

 

Als je dat kunt is er al meer dan 50% weggewerkt.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Alle waterstromen risicovol

Recent is het eindrapport ‘Waterstromen afwijkend van drainwater’ uitgebracht. In dit rapport worden de resultaten beschreven van een...