BLOG: Enthousiasme en doorzettingsvermogen

08-10-2021    09:27   |    Jürgen Brokelman

Een weblog van Jürgen Brokelman. Hij is Commercieel Manager bij HortiPro. Jürgen schrijft deze blog exclusief voor Goedemorgen.

Begin van de zomer kreeg ik het verzoek van mijn collega, Eric Kerklaan, of ik met enige regelmaat een blog zou willen schrijven voor de nieuwsbrieven van Holland Hortimedia. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik daar nog wel even over getwijfeld heb aangezien ik zoiets nog niet eerder heb gedaan. Maar zoals Pippi Langkous al zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Laat ik me zelf eerst even voorstellen. Mijn naam is Jürgen Brokelman. Ik ben bijna 50 jaar oud en ben een geboren en getogen Almeloër. Ik ben vader van 2 kinderen; Pien van 12 en Hidde van 10 jaar oud. Nu kan ik me voorstellen dat jullie denken, hoe komt zo’n doorgewinterde Tukker nou in de land- en tuinbouw terecht. Na de HAS Larenstein in Deventer heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt en ben ik in de hengelsport gerold. Wanneer je van je hobby je werk maakt is er vaak geen gebrek aan enthousiasme en toch was hier het nodige doorzettingsvermogen gewenst. In totaal ben ik bijna 10 jaar in de hengelsport werkzaam geweest in diverse commerciële functies.

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en heb ik in 2006 de stap naar de agrarische sector gemaakt. Dit was voor mij een behoorlijke stap. Afscheid nemen van een branche in lijn met mijn hobby naar een sector waar ik 10 jaar daarvoor mijn studie in had afgerond. Inmiddels ben ik nu alweer meer dan 15 jaar met veel plezier werkzaam in de groene middelen voor de land- & tuinbouw. Het op de markt zetten van groene middelen vraagt veel tijd en doorzettingsvermogen en daarvoor is wederom het nodige enthousiasme vereist.

Nu staat de agrarische sector de komende jaren voor een flinke uitdaging. Veel gangbare chemische middelen zijn al weggevallen of vallen op korte termijn waarschijnlijk weg. De aanwas aan nieuwe middelen is door met name het stroperige toelatingsbeleid zowel qua chemische alsook qua groene middelen erg beperkt. Daarom moeten we van curatieve chemische denken omschakelen naar het preventieve groene denken. Hierbij zijn meerdere facetten van belang, zoals bodem, bemesting, biostimulanten, techniek, nuttige insecten en chemische en groene gewasbescherming. Dit is een hele andere mind-set en hiervoor is het nodige enthousiasme en doorzettingsvermogen vereist.

Gezien het hoge kennisniveau en de innovatiekracht binnen de agrarische sector in Nederland maken we nu al flinke stappen. Ik wens ons allen veel succes hierbij.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Op naar Malta

Bij Olsthoorn Greenhouse Projects worden de voorbereidingen getroffen voor een te bouwen kas op Malta....