Blog: Dit maakt IT voor mij uitdagend

07-06-2018    09:00   |    Goedemorgen

Een weblog van Gabriël van der Kruijk. Hij is Team Leader Digital Transformation & Software Engineering bij Rijk Zwaan. En schrijft exclusief voor Goedemorgen.

Geen onderneming kan zonder informatietechnologie (IT). Dat geldt ook voor uw bedrijf. IT is er echter in vele smaken.

Bij Rijk Zwaan maak ik bij de start van elk project onderscheid tussen automatiseren en digitaliseren. Het verschil?  Bij automatiseren zijn we bezig met het efficiënter maken van het bestaande. Vaak betekent dit het vervangen van papier door schermen. Of het optimaliseren van bestaande workflows.

Een goed voorbeeld is de introductie van de veldcomputer bij Rijk Zwaan. Vroeger gebruikten we pen en papier om gegevens in het veld vast te leggen, nu een tablet. Digitaliseren gaat veel verder. Dat betekent voor mij dat we bestaande dingen compleet anders doen of iets totaal nieuws starten. Zo maken wij gebruik van drones en kunstmatige intelligentie om veldinspecties te doen. Dat verandert het proces ingrijpend.

Onze selecteur hoeft niet altijd zelf naar het veld toe, maar hij kan foto’s bekijken. Kunstmatige intelligentie neemt zelfs een deel van die beoordeling over. Wat is nu het essentiële verschil tussen die twee? Voor mij is dat onvoorspelbaarheid. Aangezien automatiseren om het bestaande gaat, kunnen we een voorspelbaar project inrichten. Stap voor stap komen we tot een geplande uitkomst.  

Bij digitalisering gaan we nieuwe dingen doen. Die zijn per definitie onzeker. We weten wel wát we willen bereiken, maar niet hoe. Daar heb je andere competenties en technieken voor nodig.  Vaak maken we gebruik van methode ‘Lean Startup’. Daarbij delen wij een project op in korte cycli. Uit elke cyclus volgt een product of experiment. Wij checken dan of we op het juiste spoor zitten. Afhankelijk daarvan bouwen we in de volgende cyclus verder óf sturen we bij. Zo anticiperen wij op onvoorspelbaarheid en creëren we iets nieuws.  

IT met de smaak van innovatie, dus. IT is daarmee niet alleen een spannend en uitdagend vakgebied, maar kan de drijvende kracht zijn voor vernieuwing. En daar houden we van. U ook? 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Jetzt geht's los...

In heel Nederland komen vandaag fikse buien met onweer voor. Op verschillende plaatsen in het land braken vanochtend al branden uit door...

Instagram: Terug naar 1920

Wim Peters Kwekerijen laat vol trots op Instagram weten al meer dan honderd jaar een familiebedrijf te zijn. Dat wordt bewezen met een foto...