Blog: De nieuwe flexibele Kuip

19-12-2018    08:35   |    Goedemorgen

Een blog van Thijs Jasperse voor Goedemorgen. Jasperse is directeur en partner van Florpartners.

Het nieuwe stadion van de club uit 010 zal er vast een keer komen. Half in de Maas gelegen. Prachtig. Multifunctioneel en met een capaciteit die flexibel is. En dat alles gelegen in Feyenoord city met woningen, kantoren, restaurants en hypermoderne infrastructuur. Daardoor komt financiering dichterbij.

Flexibel, multifunctioneel en ‘schuifruimte’ in capaciteit. Kijken we naar een gemiddeld tuinbouwbedrijf dan zien we dat dit door de hyperspecialisatie zoek is geraakt. Grote diepte- investeringen volledig gefocust op 1 product betekent bijna geen flexibiliteit. Het heeft de Nederlandse tuinbouw onwaarschijnlijke opbrengsten per m2 opgeleverd. Het liefst met jaarrond vlakke producties.

Is die hyperspecialisatie op lange termijn houdbaar? Moeten we langzaam maar zeker op andere manier kijken naar ons productieapparaat? De markt lijkt in diverse productgroepen steeds ‘piekeriger’ te worden. Grootschalig produceren op momenten van topvraag, is dan een logisch antwoord. Weliswaar niet altijd makkelijk bereikbaar maar zijn we voldoende met dit vraagstuk bezig? Durven we in te zien dat een flexibele schil niet alleen bij arbeid maar ook bij productie en een betere marktbediening veel kosten kan besparen en geld op kan brengen?

Ook vanuit ziektedruk, bijvoorbeeld in tomaten, is het de vraag of hyperspecialisatie houdbaar blijft. De risico’s worden zo langzaam maar zeker wel heel groot en de teelttechnische maatregelen raken uitgeput. Moeten we niet aan (tijdelijke) teeltroulatie gaan denken?

Verder valt me op dat vaak gebouwd wordt voor de topcapaciteit en dat discussie over een flexibele schil snel ter zijde wordt geschoven. Dat heeft in mijn beeld ook te maken met de communicatielijnen tussen telers onderling. Die vinden veelal binnen dezelfde productgroep plaats. Binnen telersvereniging Addenda maken Hebe en Campanula telers nu gebruik van elkaars productiecapaciteit. Dat duurde best even voordat dat lukte.

Een ander beeld op diepte-investeringen is het scheiden van eigendom en gebruik. Kunnen we tuinbouwgebieden gaan runnen zoals een bedrijventerrein met parkmanagement dat de investeringen in infrastructuur en energie doet maar ook een rol speelt in de bezetting? Ik denk dat het gaat komen en ik denk dat 0174 sneller kan zijn dan 010.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Jetzt geht's los...

In heel Nederland komen vandaag fikse buien met onweer voor. Op verschillende plaatsen in het land braken vanochtend al branden uit door...

Instagram: Terug naar 1920

Wim Peters Kwekerijen laat vol trots op Instagram weten al meer dan honderd jaar een familiebedrijf te zijn. Dat wordt bewezen met een foto...