Blog: De kracht van eenvoud

20-04-2022    10:27   |    Wouter van Vliet

Een weblog van Wouter van Vliet. Hij is sectormanager tuinbouw bij Van Iperen. Wouter schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Bijna niets is moeilijker dan dingen eenvoudig maken. Einstein zei daarover: ‘Als je het niet eenvoudig kunt uitleggen, begrijp je het niet goed’. Eenvoudige boodschappen worden sneller door het brein opgenomen en blijven daar langer zitten.
 
Mijn zoontje van 4 jaar was de afgelopen week het ‘zonnetje van de klas’. Prachtig om alle eenvoudige, kinderlijke reacties te lezen van zijn klasgenootjes die opgeschreven waren door de juf. Een van de meisjes uit de klas had gezegd ‘je kunt goed luisteren’! Ik heb hem verteld dat hij dit vooral moet volhouden en zo door moet gaan. Ik was trots op hem. We staan er als mannen nu eenmaal niet bekend om dat we goed kunnen luisteren.
 
Recent kwam het onderwerp op kantoor ter sprake;  hoe we het beste een heel lastig en technisch onderwerp zo goed mogelijk konden verpakken naar onze klanten. De woorden van Einstein klonken door de zaal heen en dat zette ons aan het denken: maak het zo en eenvoudig mogelijk!

Want hoe herkenbaar is het om met een enorme brei aan woorden een boodschap duidelijk te willen maken, terwijl we eigenlijk geen flauw idee hebben wat we willen vertellen en hoe het nu echt zit. Door die brei  wordt de essentie ondergesneeuwd en maskeren we onze eigen onkunde of ons gebrek aan diepgang over het onderwerp.
 
Vlak voor het schrijven van deze blog heb ik mijn zoontje nog een verhaaltje voorgelezen van Jip en Janneke. Met het boek van Jip en Janneke in mijn achterhoofd, gebruik ik zakelijk de term ‘in Jip en Janneke taal’  dan ook regelmatig, want als mijn 4-jarig zoontje het begrijpt, dan begrijpt iedereen het.
 
Laten we allemaal eenvoudiger communiceren. Want juist daarin zit de kracht. De kracht van de eenvoud!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Winactie!

Prominent stelt je op Instagram graag voor aan voedingsdeskundige Manon. Ze is gek op tomaten. En alles wat...