Blog: Cultuur en vertrouwen

18-12-2018    08:38   |    Goedemorgen

Een weblog van Dico Drost. Hij is verantwoordelijk voor Horticultureonline.nl, een concept om (kleine) zelfstandige verkopers en kwekers te helpen in de online-verkoop. Drost schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

U hebt wel eens zo’n situatie dat u onderweg bent naar een belangrijke afspraak. Echter komt u iemand tegen die tijd vraagt. Deze persoon ratelt aan een stuk door en de tijd vliegt waardoor u mogelijk te laat bent voor de afspraak. Dan heb je twee keuzes.

1. Onderbreek de persoon en zeg, “sorry dat ik je onderbreek, maar ik ben onderweg naar een belangrijke afspraak waar ik echt op tijd moet zijn. Zullen we een andere keer verder praten?”

2. Je luistert geduldig naar het verhaal. Intussen probeer je op een non-verbale manier duidelijk te maken dat je haast hebt, met het risico dat die boodschap niet overkomt.

Waarschijnlijk kiest u voor optie A want wij, Nederlanders, willen graag structuur waarbij iedereen volgens zijn agenda werkt. Wanneer iemand niet op tijd is ergeren we ons en is vaak het vertrouwen in deze persoon weg. Net als in landen als Amerika, Denemarken en Australië werken we taakgericht. Wanneer iemand dit volgens de verwachtingen doet hebben we al snel vertrouwen in deze persoon. We noemen dit Cognitief vertrouwen.  Een van de kenmerken is dat afspraken schriftelijk worden vastgelegd.

Echter 70% van de bevolking op deze planeet kiest voor antwoord B. Deze mensen zijn relatiegericht en zijn gebaseerd op affectief vertrouwen. Het gaat hierbij meer om de personen dan om de taken. Wanneer er een goed contact is, is er vertrouwen en worden afspraken mondeling vastgelegd. Veelal met gezellige etentjes.

Wanneer je in de hortisector werkt, kom je met vele verschillende mensen in aanraking. Mijn ervaring is dat onderwerpen nooit zwart of wit zijn. Je kunt met iedereen goede afspraken willen maken. Met de ene persoon gaat het goed, maar er zijn er ook velen die - wanneer het even niet uitkomt - de afspraken aan de kant zetten en handelen in eigen belang. Het gevolg is dat we alles op papier gaan zetten. Dit wordt professionalisering genoemd, maar tegelijk vind ik het een afbreuk doen aan het vertrouwen in elkaar.

Op dit moment is het Kerstperiode. Een tijd van voor familie en vrienden. Een tijd waarin we graag met elkaar afspreken en misschien zelfs tijd voor zelfreflectie hebben. Een tijd van veel lichtjes in de duisternis. Laten we er voor zorgen dat het Kerstgevoel nooit verdwijnt en diep in onze cultuur geworteld blijft.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws