Blog: Biotelers met passie gezocht

16-11-2018    08:07   |    Goedemorgen

Een weblog van Heleen Bos, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Zij is Specialist Organic bij groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan.

Een bus vol foodbloggers bracht op 12 oktober een bezoek aan gepassioneerde biotelers in België. Love my Salad, ons social-mediaplatform, had ze uitgenodigd. De bloggers konden zelf hun biologische prei, pompoen of knolselderij oogsten om er daarna zelf de lekkerste gerechten mee te bereiden. Tussendoor mocht ik hen bijpraten over de ontwikkelingen in de biologische sector.

Influencers
Een geweldige ervaring vond ik het. Groentetovenaars, zo noemde een van de bloggers ons. Juist onder millennials - consumenten tussen 20 en 40 jaar - neemt de interesse voor organic toe. Zij gunnen zichzelf lekkere, gezonde, residu-vrije groente die ook nog eens goed zijn voor de wereld. Bloggers zijn belangrijke influencers, die hun veelal jonge publiek met bijzondere recepten inspireren.

Geen leeg schap
Europese retailers spelen massaal in op de wens van deze bewuste consumenten. Zij leggen steeds meer biologische groente in het schap. Graag zelfs. De markt is nog lang niet verzadigd; het aanbod van producten in deze groeimarkt is de grootste uitdaging. Een leeg schap is voor hen echter geen optie.

Omschakelen
Voor telers is dit een mooie kans. Vele tuinders in Spanje waagden de overstap al. Omschakelen naar biologisch telen kost twee of drie jaar, dus dat vergt tijd en een investering. Ondernemers hoeven dat niet alleen te doen, want er zijn partijen genoeg die kunnen helpen bij de omschakeling en daarna. Ook wij kunnen bijdragen met biologisch teeltadvies, voor bio geschikte rassen en kennis van markten en marktpartijen.

Volharding
Toch kunnen marktkansen nooit de enige reden zijn om voor de biologische teelt te kiezen. Telen in de grond zonder chemie en kunstmest is een enorme uitdaging. De risico’s zijn vele malen groter dan in een reguliere teelt. Elke biologische teler zal dat bevestigen. Dat vraagt om volharding, overtuiging en passie. Wie durft dat aan?


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Alle waterstromen risicovol

Recent is het eindrapport ‘Waterstromen afwijkend van drainwater’ uitgebracht. In dit rapport worden de resultaten beschreven van een...