Blog: Bestaat het paradijs echt?

05-03-2019    08:32   |    Goedemorgen

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Ik was de afgelopen week, met vrouw en jongste, er even een paar dagen tussenuit in een prachtige omgeving in ons eigen kikkerlandje. De bedoeling was om even wat frisse lucht en rust te pakken. Nu, dat is gelukt. Het was in het weekend dat alle temperatuurrecords werden gebroken, dus volop genoten van mooie luchten en een heerlijk zonnetje. Maar als je dan even in een andere omgeving bent dan vallen er toch wel een paar dingen op. Mensen waren buitengewoon vriendelijk en iedereen groette elkaar. Nauwelijks autoverkeer, iedereen op de fiets. Men parkeert z’n fiets met de boodschappentassen aan het stuur gewoon op straat zonder deze op slot te doen. Moet je in het Westen eens proberen; fiets weg, boodschappen weg! In ons bescheiden, maar zeer bijzondere hotel was een speciale bar met alle voorzieningen ingericht. Als je wat wilde drinken kon je het gewoon pakken en je noteerde dat op een lijst voorzien van naam en kamernummer. Moet je bij ons eens proberen; bar leeg, lijsten weg!

Op het platteland, buiten het dorp stonden grote dure accu’s voorzien van een zonnepaneel gewoon langs de weg, dit om de stroomvoorziening van het schrikdraad van de schapen van stroom te voorzien. Moet je bij ons eens doen; accu weg, zonnepaneel weg! Ook bij het hotel en de fietsenverhuur, geen legitimatie, geen borg te betalen. Moet je bij ons eens doen; kamer leeg en je fiets weg!

Wat ons ’s avonds vooral opviel was de buitengewoon heldere sterrenhemel. Moet je bij ons eens doen; alle sterren weg! Door de heldere en zuivere atmosfeer komen de kleuren ook veel beter tot hun recht, prachtige foto’s gemaakt van nog mooiere luchten. Ook het straatbeeld in het dorp verschilt sterk van onze omgeving, geen schreeuwende lichtreclames, geen Blokker, geen Mac, geen Action, geen Kruitvat, geen Lidl en geen Aldi of AH. Gewoon een bescheiden Coöp en een Spar met acceptabele prijzen (zeker voor groenten en fruit) en vooral heel veel gezellige terrasjes met een zeer klantvriendelijke bediening. Maar er was van alles te koop, het ontbrak ons aan niets. Maar geen gooi en smijtwerk van allerlei aanbiedingen om elkaar af te troeven.

Waarom kan het daar wel en bij ons niet? Nadenkend daarover werden wel een paar punten helder. Men is sterk afhankelijk van het toerisme, de klant is dus koning, klantvriendelijkheid zit hen in het bloed. Het zijn ook bijna allemaal nog familiebedrijven waar de continuïteit van het bedrijf voorop staat en niet het snelle geld.  En ook belangrijk; ze kennen elkaar door en door en weten heel goed dat ze elkaar altijd weer een keer nodig hebben. Maar het is ook een eiland en het is niet eenvoudig het één en ander ongezien mee te pikken. Sociale controle houdt daar dus ook de toeristen netjes. De menselijke maat speelt dus een hoofdrol.

Waar dit paradijs ligt? In het Noorden van ons land, het Waddeneiland Vlieland, Hotel de Veerman (formeel slechts 2 sterren maar voor ons 5 sterren qua gastvrijheid, kamers en ‘t heerlijke ontbijt).

Ik gun alle hardwerkende tuinders met hun familie zo’n weekje in ons eigen Hollandse paradijsje!


Reacties (5)

Evelien at 05.03.2019

Ja, geweldig toch!

Sjaak at 05.03.2019

Vorig jaar ben ik vanuit Stompwijk via Texel naar Vlieland gefietst een dag later weer terug naar huis door Friesland. Het was een mooie ervaring op het rustige en gastvrije Vlieland waar toeristen niet met de auto mogen komen en je geen snelweg geluid hoort.

Martine van der Meer at 06.03.2019

Door jouw blog krijgt 'iedereen' heimwee naar vroeger, 'toen was geluk nog heel gewoon'.... Ik hoop dat het daar blijft zoals je beschrijft, want zo is het bij ons ooit ook zo geweest. Gezamenlijke belangen, respect, vertrouwen en de kracht van de sociale controle zijn ingrediënten voor deze fijne omgeving. Dat is in de rest van Nederland dusdanig verstoord dat het 'weg' is.

Hanneke at 12.03.2019

Helemaal mee eens! Geweldig hotel en geweldig eiland!

Carla at 12.03.2019

Mooi artikel dat helemaal recht doet aan dit heerlijke Vlieland, waar niets zomaar 'weg' is, waardoor het extra aantrekkelijk blijft! En Hotel de Veerman...tja wat valt daar nog verder over te zeggen? Of kun je ook 6 sterren geven voor al die gastvrijheid? Wij zijn al weer de dagen aan het aftellen in elk geval!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Ctgb: twee middelen toegelaten

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden beoordeelde onlangs drie gewasbeschermingsmiddelen op basis van een...