Blog: Affirmeren?

27-10-2020    10:54   |    Peter Smulders

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Peter is mede-eigenaar van Free Launch. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

Wat? Affirmeren!

“Waar gaat deze blog nu weer over?“ hoor ik je denken.

En iemand die affirmeert die zegt tegen zichzelf: “hee, interessant. Daar wil ik meer over weten…”
Affirmeren is de kracht van het focussen op je doel en positief denken. Het woord komt van het Latijnse “Affirmare” dat “versterken” of “bekrachtigen” betekent.

Positieve mindset helpt je doelen te bereiken
Eigenlijk komt het er op neer dat je voor jezelf vertrouwen uit spreken dat je een bepaald doel gaat halen. In plaats van een negatieve mindset (“dat gaat me toch niet lukken” of “dat kan ik niet”) zeg je tegen jezelf: “ik vertrouw op mezelf. Ik kan dat!”

Wat gebeurt er dan in je brein? Je brein zal zich instellen op het doel wat je wil bereiken. In plaats van negatieve gedachten is je brein gefocust op het bereiken van de oplossing.
Vaak kom je dan op allerhande creatieve ideeën die bijdragen aan het bereiken van je doel.  

Mijn huis verkocht
Een mooi, en waar gebeurd voorbeeld uit mijn privéleven. Ik heb mijn huis te koop gezet, vlak vóórdat de eerste corona patiënt in Nederland werd gemeld. Toen corona uitbrak viel meteen alle belangstelling voor mijn woning weg. Wat nu?

Het uitblijven van belangstelling duurde langer dan verwacht. En dat terwijl de oplevering van ons nieuwe huis met een aantal maanden werd vervroegd.

Samen met mijn vrouw hebben we een datum geprikt. “Op die datum (X) is ons huis verkocht” zeiden we tegen elkaar. Affirmeren!. Die avond hebben we daar nog een toast op uitgebracht. Tegen iedereen die vroeg of ons huis al verkocht was hebben we het gemeld: op datum X is ons huis verkocht. Intussen kregen we allerhande creatieve ideeën : andere foto’s op funda, 3-D tekeningen wat een verbouwing zou kunnen opleveren etc etc.

Vier dagen voor datum “X” kregen we een bod. Uitgerekend op datum “X” tekenden we het voorlopig koopcontract.

Geen garantie. Wel vergroten van de kans
Uiteraard is affirmeren geen garantie op succes bij het bereiken van je doelen. Mijn verhaal is ook wel redelijk bijzonder.  Maar positief denken, vertrouwen uitstralen en focussen op het bereiken van je doel helpt je zéker dat doel dichterbij te brengen.  

En dat mag,  juist in deze donkere tijden, best een positief geluid zijn.

Probeer het eens uit bij jezelf. Het werkt.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws