Blog: Aaibaar of bijten

28-11-2018    09:06   |    Goedemorgen

Een weblog van Sjaak Bakker. Hij is Managing Director Ridder Growing Solutions. Bakker schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Omdat ik regelmatig in de pen mag klimmen voor een Goedemorgen blog, lees ik natuurlijk ook de inspirerende inzendingen van mijn “collega’s”.

 

Met genoegen las ik vorige week de blog van Hans Ligtenberg. Ik heb minder met de politiek maar de strekking van zijn boodschap i.r.t. de weerstand op uitbreiding voor kassen in het Westland “onbekend maakt onbemind” vond ik typerend voor ons denken. Druk in de Randstad? Het heet niet voor niets de Deltametropool. Het is steeds weer zoeken naar een balans tussen glas, groen of wonen. Dit zal in de toekomst zeker niet minder worden.

Tuinbouwbedrijven die tot ver over onze landsgrenzen bekend staan als markleiders vertalen hun ambities om te groeien nog vaak in uitbreiding in vierkante meters. En dat het liefst om de hoek. Begrijpelijk, maar hoe realistisch is dit nog?

Recent kreeg ik een lesje “exponentieel groeien”: een brainwash van 2,5 dag met sprekende voorbeelden van bedrijven die in 3 jaar x10 groeien in omzet. De belangrijkste ingrediënten om dit te realiseren zijn vooral gestoeld op de overtuiging “alles wordt digitaal en daarmee schaalbaar”. Daar zit je dan met je toeleveringsbedrijf van mooie klimaatcomputers of 10 hectare tomatenkas waar elke dag wordt gewerkt aan een topproduct. 

Stel je eens voor dat jouw product digitaal wordt. Dus niet meer de fysieke productie van een tastbaar product uit de werkplaats of kas, maar de kennis en kunde als digitaal product. Een soort recept of digitaal script wat elders in de wereld wordt toegepast om te produceren. Ga ik nu te hard? Van 3D-printers wist ik het, maar een productiekas? “Het is er al”, hoorde ik laatst een Nederlands kennisinstituut zeggen. En een door China geïnitieerde wedstrijd wie hier de meeste kennis in kan leveren, doet hier nog een schepje bovenop. Als digitaal lukt, zou dit een oplossing voor ons ruimtegebrek kunnen zijn. Kort door de bocht: niet meer investeren in vierkante meters glas maar in meters glasvezel. 

Als we dan zover zijn, dat in de toekomst ons product uit de glasvezelstekker of uit de Cloud komt vallen, lijkt de lobby bij de instanties van ruimtelijke ordening om je bouwvergunning erdoor te krijgen ook overbodig. 

Moeten we wel zuinig zijn op onze zorgvuldig opgebouwde Nederlandse tuinbouwkennis? Niet dat we onze kennis niet willen delen, of niet aaibaar willen zijn. Integendeel, hoe meer aaibaar hoe beter, en hoe meer onze kennis ons vooruit kan helpen hoe liever het mij is. Alleen laten we onze tanden erin zetten om van onze kennis een product te maken. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Alle waterstromen risicovol

Recent is het eindrapport ‘Waterstromen afwijkend van drainwater’ uitgebracht. In dit rapport worden de resultaten beschreven van een...