Blog: 5 marketingtrucs op verpakkingen

26-11-2018    08:25   |    Goedemorgen

Een weblog van Huib Burggraaf. Hij is specialist bio-based verpakkingen bij Van der Windt Verpakking, onderdeel van de Pacombi GROUP. Burggraaf schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Merken ‘vechten’ om de aandacht van de consument en passen verschillende marketingtrucs toe op de verpakking. Ik bespreek de 5 meest voorkomende teasers die de consument (moeten) verleiden. 

1. Opvallend anders
Verleiden begint met opvallen. Hoe trek je de aandacht van de consument? Kies een verpakking met een afwijkende vorm of kleur. Hierdoor spring je in het oog (en uit het schap!). Let wel op dat de kleur- en/of vormkeuze aansluit bij de verwachtingen van de consument. Zoals je weet roepen kleuren verwachtingen op, afhankelijk van de context. Wanneer de verpakking indruist tegen de verwachtingen van de consument, dan kan dit juist leiden tot een negatieve (smaak)ervaring. Alsof je een slok appelsap neemt, terwijl je melk verwacht… 

2. Gezond
De gezondheidstrend is aan. Consumenten hebben de voorkeur voor gezonde producten. Daar spelen marketeers handig op in door middel van gezonde claims. Gezondheidsclaims benadrukken de positieve eigenschappen van het product voor je gezondheid. Bijvoorbeeld: ‘Rijk aan calcium voor sterke botten’. Naast gezondheidsclaims zijn er ook voedingsclaims die betrekking hebben op de positieve eigenschappen van de samenstelling van het product, zoals ‘een bron van vezels’. Het gebruik van gezondheids- en voedingsclaims is in Europese wetgeving geregeld, maar er bestaat nog een groot grijs gebied. Een herkenbaar voorbeeld zijn ontbijtgranen: rijk aan calcium en vezels, maar ook bomvol suiker. Dat laatste wordt uiteraard niet benadrukt. Dit soort praktijken komen steeds meer onder druk te zijn. Pas dus op met wat je zegt op de verpakking, want consumenten worden kritischer. En voordat je het weet sta je op deze lijst.

3. Beter voor het milieu
Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor de gezondheidsclaims. Consumenten zijn gevoelig voor producten die bijdragen aan een beter milieu. Dit geldt zowel voor de inhoud als voor de verpakking. Naast verhalen over ‘weidekoeien’ en ‘Beter Leven Kippen’ vermelden merken daarom ook steeds vaker de milieuvoordelen van de verpakking. 

4. De bekende 
Deze truc wordt vooral toegepast in kindermarketing, waarbij idolen als Dora en K3 op de verpakking staan afgebeeld. Maar ook volwassenen zijn gevoelig voor deze vorm van marketing. Niet voor niets zie je tegenwoordig in vrijwel elke commercial een BN’er in beeld. Jan Smit en Rene Froger zijn naast zanger tegenwoordig ook brillenverkoper. De techniek gaat enerzijds uit van vertrouwen. Als zij het gebruiken… dan zal het wel goed zijn!Anderzijds hebben BN’ers een fanbase opgebouwd en kun je van deze fans nieuwe klanten maken. 

5. Leuke extra’s 
Mensen zijn ook gevoelig voor cadeautjes. Dit kan van alles zijn: van een kortingkaartje voor een pretpark tot een gratis recept. Dit soort extra’s zijn verleidelijk en verhogen de klantloyaliteit. Mensen vinden het nu eenmaal belangrijk om iets terug te doen als ze iets krijgen. Dit staat in de psychologie ook wel bekend als het principe van ‘wederkerigheid’. 

Ken jij nog andere voorbeelden van marketingtrucs op verpakkingen? 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Alle waterstromen risicovol

Recent is het eindrapport ‘Waterstromen afwijkend van drainwater’ uitgebracht. In dit rapport worden de resultaten beschreven van een...