Blog: '1,5 meter economie'

Blog: '1,5 meter economie'

Een weblog van Joost Joling. Hij is Technisch Commercieel Manager NL bij Tradecorp, onderdeel van de Rovensa Groep. Joost schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Vorige week gaf premier Rutte de persconferentie met de stand van zaken over het Coronavirus. Ik denk dat iedereen toch wel uitkeek naar dit moment. Zouden er versoepelingen komen of juist niet? De regering zit in een gigantisch moeilijke situatie. 'Een duivels dilemma', zoals Rutte zei. Een spagaat tussen gezondheid en de economische gevolgen. Uiteraard staat de gezondheid voorop, maar hoe zal de 1,5 meter economie gaan uitpakken? Om als voorbeeld een café te noemen. Zou een café nog wel rendabel zijn als we 1,5 meter afstand moeten houden?

Als we nu eens naar de land- en tuinbouwsector kijken zal de 1,5 meter economie met name bij de afzet een rol gaan spelen. De binnenlandse markt hebben we zelf in de hand en hebben hiervoor de teugels in handen. Kijk maar naar de retail. Met de nodige aanpassingen kan iedereen zijn inkopen blijven doen. Supermarkten, bouwmarkten, bloemisten, tuincentra alles draait voor zover mogelijk gewoon door. In de retail is de 1,5 meter economie dan ook het meest zichtbaar. Consumenten gaan heel gericht boodschappen doen. Er ontstaan ook veel initiatieven, zoals drive-ins waar je planten kunt kopen.

De export is echter een grotere onzekerheid en dat is voor ons als exportland bij uitstek van nog groter belang. We zijn afhankelijk van de situatie in deze betreffende afzetlanden. In de land- en tuinbouw wordt zo'n 80% geëxporteerd. De land- en tuinbouwsector is essentieel voor de voedselvoorziening. Vooral de sierteelt heeft het moeilijk en hebben inmiddels ook de nodige steun van de overheid toegezegd gekregen. Omringende landen, zoals Duitsland gaan echter ook meer versoepelen, waardoor hier ook weer meer naar afgezet kan worden. 

Het zijn weer lichtpuntjes gelukkig.

Bron: Joost Joling

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie