Assimilatiebelichting in strijd tegen sneeuw

12-12-2017    09:58   |    LTO Glaskracht Nederland

Hoewel de regen op dit moment goed meehelpt, heeft de sneeuw zich op veel kasdekken aardig opgehoopt. Om de sneeuw te laten smelten en glasbreuk te voorkomen, is veel warmte nodig.

Voor sterk belichte teelten wordt een deel van die warmte in de kas gebracht door de belichting. Formeel mag er echter niet belicht worden met een open schermdoek, zeker niet in de donkerteperiode. In dit geval kan het beschouwd worden als een calamiteit, dus als u de warmte van de belichting nodig hebt om de sneeuw van het kasdek af te krijgen kunt u een melding doen bij uw omgevingsdienst en aangeven dat deze noodzaak er is. Sommige omgevingsdiensten hebben een calamiteitennummer op hun website staan en anders kunt u ook het telefoonnummer gebruiken voor het melden van incidenten of klachten.

Zolang er sneeuw op de kas licht, is de lichtuitstraling beperkt. Als de sneeuw begint te smelten, kunt u het schermdoek weer sluiten om op die manier de overlast voor de omgeving te beperken, zo luidt het advies van LTO Glaskracht Nederland. Een melding van een calamiteit is geen garantie dat er niet gehandhaafd wordt, maar de omgevingsdienst waar LTO Glaskracht contact mee heeft gehad, heeft aangegeven begrip te hebben voor deze situatie.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hints hints hints

Volop nieuwe ontwikkelingen bij TuinbouwCommunicatie. In deze foto zie je sowieso twee hints voor wat je de komende tijd van ons kunt...