Alternatief voor plastic niet altijd beter

23-01-2019    09:13   |    Goedemorgen

Deelnemers uit de hele tuinbouwketen gingen afgelopen maandag met elkaar in gesprek over hoe het gebruik van plastic verminderd kan worden. In het World Horti Center vond de bijeenkomst 'Minder Plastic, meer business in de Greenport-keten' plaats.

De bijeenkomst werd georganiseerd door Greenport West-Holland, gemeente Westland en Nederland Circulair. De algemene conclusie was dat de agrarische sector nog veel plastic gebruikt, onder meer voor verpakkingen. Een groot deel daarvan kan vervangen worden door verpakkingen van andere materialen. Maar soms zorgt plastic wél voor de minste milieubelasting. 

Hoge ambities
Wethouder Karin Zwinkels van gemeente Westland opende de bijeenkomst in het World Horti Center. Ze vertelde over het groeiend aantal initiatieven in de maatschappij om het gebruik van plastic terug te dringen. Zo maakte supermarktketen Marks & Spencer onlangs bekend voortaan groenten en fruit los te verkopen. Hiermee willen zij het gebruik van plastic met 1.000 ton beperken.
Directeur Freek van Eijk van Nederland Circulair liet zien hoe groot de afhankelijkheid van plastic is en welke gevolgen dat heeft op natuur en milieu. Slimme oplossingen om die afhankelijkheid te beperken zijn er voldoende, aldus Van Eijk: van het delen van producten tot slim hergebruik. 'Nederland is hierin gidsland.' Hij toonde zich verheugd met de opzet van de bijeenkomst. 'Jullie ambities om problemen op te lossen zijn hoog.'

Zes workshops
De bijeenkomst bestond - na het plenaire deel - uit zes workshops over drie thema's: Plastics in de Groente en Fruit Keten. Plastics in de Bloemen en Planten keten en Plastics in het teeltsysteem. Per tafel werd gediscussieerd over alternatieven voor plastic. Zijn er bijvoorbeeld andere oplossingen voor plastic kratten voor bloembollen of voor gewastouwtjes en zijn de plastic verpakkingen om vruchtgroenten echt nodig?
Tijdens die discussies bleek dat alternatieven niet per se beter zijn. Hergebruik van plastic kan soms zorgen voor een lagere milieubelasting, op voorwaarde dat het volledig wordt gerecycled. Hergebruik van plastic of van alternatieven werkt echter vooral goed als de reststromen zuiver zijn: deze hebben de meeste waarde in een circulaire economie. Een ander aspect betreft de eigenschappen van plastic. Zo zijn komkommers verpakt in plastic langer houdbaar, maar veel consumenten en NGO's willen zo snel mogelijk van deze verpakkingen af.

Per situatie
De algemene conclusie was dat er niet één goede oplossing is: per situatie moet beoordeeld worden of plastic kan worden weggelaten, verminderd of vervangen door alternatieven. Deelnemers aan de bijeenkomst waren enthousiast over de inspiratie die ze opdeden. Daarnaast zijn door verschillende partijen vervolgafspraken gemaakt over een aantal concrete onderwerpen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Jetzt geht's los...

In heel Nederland komen vandaag fikse buien met onweer voor. Op verschillende plaatsen in het land braken vanochtend al branden uit door...

Instagram: Terug naar 1920

Wim Peters Kwekerijen laat vol trots op Instagram weten al meer dan honderd jaar een familiebedrijf te zijn. Dat wordt bewezen met een foto...