120.000 euro voor telen eetbare rozen onder led

18-12-2017    09:35   |    Goedemorgen

De Limburgse rozenkwekers Frank en Erik Coenders en het bedrijf Pheno Geno Roses krijgen 120.000 euro subsidie voor hun project gericht op het telen van eetbare rozen onder ledlampen. De subsidie komt van de Provincie Limburg en van de Europese Unie.

Rozenkweker Frank Coenders uit Grubbenvorst voerde, samen met veredelaar Pheno Geno Roses, al eerder een project uit met eetbare rozen; hierbij gaat het om de bloemen van struikrozen. Dit project werd uitgevoerd in een kas. Het vervolgproject, waarvoor de subsidie is verstrekt, richt zich op de teelt onder leds in een afgesloten ruimte. “Op deze manier willen we helder krijgen hoe de eetbare rozen het beste kunnen worden geteeld en hoe je zo snel mogelijk nieuwe soorten kunt veredelen”, zegt Coenders. “Het project wordt op een wetenschappelijke basis gestoeld, om zo goed mogelijke vergelijkingen te kunnen maken. We vergelijken niet alleen met de teelt in de kas, maar ook met de buitenteelt.”

Volgens Coenders maakt het telen van rozen onder ledlampen het ook mogelijk om jaarrond te leveren. Daarbij kan het veredelingsproces worden versneld door de inzet van ledverlichting. De telers ziet volop marktkansen voor de eetbare rozen. “In landen als China en Japan is het eten van rozen al heel normaal. Mijn doel is om uiteindelijk struiken met eetbare rozen op de markt te brengen voor zowel de professionele bloementeler als voor de consument.”

De subsidie voor het ledproject komt uit een potje van 4,5 miljoen euro met Europese en Limburgse gelden, bedoeld om de innovatie en duurzaamheid in de agrosector te stimuleren en de sector te versterken. Er gaat ook onder meer 120.000 euro naar het oprichten van een kenniscentrum voor opleidingen en demonstraties op het gebied van biologische landbouw.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hints hints hints

Volop nieuwe ontwikkelingen bij TuinbouwCommunicatie. In deze foto zie je sowieso twee hints voor wat je de komende tijd van ons kunt...