Blog: Hoe kwetsbaar zijn wij?

14-02-2020    09:11   |    Hans Ligtenberg

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Als verslaafde nieuwsjunkie probeer ik het nieuws in de wereld zoveel mogelijk te volgen, met als uiteindelijke conclusie dat wij in een compleet gekke wereld leven. Het gaat ons redelijk voor de wind economisch gezien en we leven in een van de beste, leukste, gezondste landen ter wereld. Maar toch!!

Presidenten en politici liegen en bedriegen dat het een lieve lust is en ze komen ermee weg. Men verschuilt zich achter commissie en onderzoek om maar geen onaangename beslissingen te hoeven nemen. Visie is een vies woord, nadenken over mogelijke, toekomstige ontwikkelingen heeft plaatsgemaakt voor korte termijn gewin, met alle gevolgen van dien. Met een buitenlandse achternaam kom je niet aan een stageplaats of baan. Er is een tekort aan basisschoolleraren, maar er is geen tijd om zij-instromers aan te nemen en in te werken. Ambtenaren die hun ministers belazeren, politieagenten die zich gedragen als hooligans en in de Brexit-discussies is men ook niet in de eerste leugen gestikt. Handelsoorlogen worde gevoerd en voorbereid. Waar zijn we in vredesnaam mee bezig?

Maar wat nog veel erger is dat onze zogenaamde robuuste economie en samenleving nu geheel op z'n kop gezet wordt door een heel klein virusje, wat we niet eens met het blote oog kunnen waarnemen. De fabriek van de wereld zit op slot, de toevoer van de maakindustrie, kleding en vele andere producten dreigt te stoppen. De KLM stopt met bepaalde routes, typisch vakantiegebieden staan het komende seizoen waarschijnlijk leeg, internationale beurzen en sportevenementen gaan niet door of worden uitgesteld. En toeristen zullen zich ook anders gedragen dit jaar, eindelijk een beetje rust in Giethoorn. Wij als Nederland importeren voor ca €40 miljard uit China en exporteren slechts voor bijna € 12 miljard, dat is dus best de moeite.

Nu zullen wij als tuinbouwsector er niet al te veel last van hebben. Alhoewel, ik ben wel benieuwd hoe de GreenTech Amsterdam 2020 gaat reageren. Ik hoop van harte dat de beurs gewoon doorgaat (we hebben nog even tijd).

Maar deze ontwikkeling bewijst wel dat wij als samenleving ongelooflijk kwetsbaar zijn. Nu is het een virus wat niemand wil de oorzaak. Maar wat nu als partijen, landen, bedrijven ontdekken dat zij er beter van kunnen worden door in delen van de wereld bewust chaos te creëren? Wij hebben tegenwoordig multinationals met budgetten en netwerken die omvangrijker zijn dan de begroting van menig land op deze wereld.  Zij malen niet om het welzijn van de bevolking, voor hen geldt slechts “shareholders value”. Het gaat alleen om de poen.

Wat te doen? Ik heb de oplossing ook niet, maar wegkijken en net doen of er niets aan de hand is, is zeker geen oplossing!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Happy at Genap

Bij Genap is het leuk om te werken. Althans, dat blijkt uit een post op Instagram. De medewerkers die in beeld...

Instagram: The aftermovie 25-02-2020    11:03
Ingrid Thijssen naar VNO-NCW 25-02-2020    11:00
Carnaval 'horti-style' 25-02-2020    10:56
'Coronavirus heeft invloed op foodsector' 25-02-2020    10:49
Minder deelnemers Kom in de Kas door ToBRFV 25-02-2020    10:41
Etiketwijzigingen Batavia en Movento in anthurium 25-02-2020    10:36
Video: Efficient at Work 25-02-2020    10:30
Video: Havecon 25-02-2020    10:29
Audio: Duurzame paprika's 25-02-2020    10:21
5 miljoenste pot! 25-02-2020    10:12
  Ga naar het nieuwsarchief