Q: Machinaal krijten sinds...?

08-08-2017    08:30   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Veel gewassen zijn niet bestand tegen de volle zon of hoge temperaturen. Krijt- en schermmiddelen, zoals onder meer worden aangeboden door Hermadix Shading Agents, bieden dan uitkomst. Voor iedere teelt bestaat een passende oplossing om het gewas te beschermen tegen teveel instraling.

Zo kunnen diffuuscoatings tegenwoordig het licht gelijkmatig verspreiden door de kas. Diffuus licht dringt dieper door in het gewas. Dat zorgt voor hogere productie én betere kwaliteit. Glas of plastic behandelen met een diffuuscoating is vaak eenvoudiger en goedkoper dan het installeren van diffuus glas of plastic. Waar behoefte is aan een hoog schermpercentage zijn de pastakrijten een ideale oplossing. Een krijtmiddel reflecteert het licht en vermindert op die manier de warmte in de kas. Hierdoor treedt minder verdamping op in het gewas, waardoor de plant minder snel uitdroogt en slap gaat hangen. Anders gezegd verbetert een krijtmiddel dus het kasklimaat.

Gelijkmatig en egaal
Een krijtlaag of coating kan vandaag de dag eenvoudig worden aangebracht, maar ook weer worden verwijderd. Dat komt door de mogelijkheid om dit machinaal te doen. In 2005 werd het machinaal krijten geïntroduceerd, vandaag de dag kunnen verschillende loonbedrijven hierin voorzien met de nieuwste en meest efficiënte technieken. Groot voordeel van machinaal krijten is dat de krijtlaag of coating gelijkmatig en egaal wordt aangebracht op het kasdek. Daardoor wordt het gewas zo optimaal mogelijk beschermd tegen te veel instraling.

www.hermadix.com


Reacties (3)

Rudi at 16.05.2019

Ik had geen idee dat de plastic verpakking soms ook gebruikt word om te kunnen speculeren met komkommers. Als dit echt zo is dan is dat des te meer reden om snel te stoppen met het in plastic verpakken van komkommers en daar een mooi alternatief voor uit te vinden.

Martin at 16.05.2019

Je kunt er op allerlei manieren naar kijken. Ik geef de voorkeur aan een oudere komkommer die mét folie langer verkoopbaar en eetbaar blijft, dan de onverpakte komkommer die na een paar dagen door niemand meer wordt meegenomen. De winkelier gooit die weg.
Ik ben ook blij met de melk die ik tegenwoordig meer dan een week 'vers' kan houden, wat dan in feite ook oude melk is.

Peter Smulders at 21.05.2019

Kansen, beste mensen. Denk in kansen.
Waar kun je mee scoren? Retailbedrijven willen van het plastic af. Retailbedrijven willen vers product. Retailbedrijven willen dat het groenteschap zijn aantrekkingskracht als paradepaardje blijft behouden.
Welke komkommerteler staat op en zegt tegen zijn (lokale) retailbedrijf: "Dat ga ik voor jou verzorgen! Tegen een prijs die voor de consument, voor jou én voor mij interessant is.... Deal?"
En laten we daar lokaal mee beginnen.
Succes!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hallo(ween)!

Het is weer tijd voor pompoenen, niet in de laatste plaats vanwege Halloween. En dus pakken sommige mensen...