Blog: Scherp de dag in

11-09-2018    11:28   |    Goedemorgen

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Smulders is mede-eigenaar van Free Launch Training en Coaching. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

Kort geleden was ik in het stadion voor een thuiswedstrijd van mijn voetbalclub. En wat je tegenwoordig bij álle teams ziet, vóór aanvang van de wedstrijd, is het volgende. De teamleden gaan, de armen om elkaar heen, in een klein cirkel staan. De aanvoerder motiveert zijn team met enkele oppeppende statements. En vaak wordt dit nog eens afgesloten met een yell of een ander soort kreet. Mooi om te zien hoe de spelers zich zo, als team, oppeppen voor de prestatie die ze moeten verrichten.

Dít keer (met de nadruk op “dít”) was deze motivatie succesvol want we wonnen met 5-0. Ik kan je verzekeren dat het bij mijn club niet altijd zo succesvol afloopt. Maar dat terzijde.

Teamgevoel

Laatst kwam ik eenzelfde fenomeen tegen in het bedrijfsleven. Ik mag een groep tuinbouwbedrijfsleiders begeleiden. Een aantal keren per jaar gaan we, onder de titel “Focus op bedrijfsleiders” met die club op bezoek bij bedrijven buiten de sector. Om bewust te leren van andere typen bedrijven.

Wij waren te gast bij ICT-bedrijf JEM-id. Wel bekend in de AGF en sierteeltsector.  Dit bedrijf heeft een bijzondere bedrijfscultuur. En een organisatievorm met zelfsturende teams. Van de vele dingen die we hebben ervaren tijdens dat bedrijfsbezoek is één ding me in het bijzonder bijgebleven.

De teams starten de dag met een korte, staande vergadering. Die duurt hooguit 10 minuten Daarin zegt ieder teamlid wat hij/zij die dag gaat doen, wat zijn/haar doelstellingen zijn én wat eventuele speciale aandachtspunten zijn.Ik moest natuurlijk meteen denken aan de associatie met het voetbal.

Het effect?

De dag starten met zo’n korte vergadering verhoogt het teamgevoel. Ieder heeft duidelijk op het netvlies wat de ander doet en wat belangrijk voor hem/haar is. Bovendien komen belangrijke aandachtspunten of vraagstukken direct boven tafel zodat iedereen daarvan op de hoogte is. En zodat er na afloop meteen op kan worden geschakeld als dat nodig is. Elke dag worden de teamleden zo weer gefocust op het feit dat ze er niet alleen voor staan, maar dat het team de resultaten behaalt. Een idee voor het middenkader in jullie bedrijven?

PS: “Focus op bedrijfsleiders” is een studiegroep van tuinbouwbedrijfsleiders die willen leren van bedrijven buiten de tuinbouwsector. Informatie over deelname: peter@freelaunch.nl 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Oproep T&U gesloten

De oproep voor projectideeën van de topsectoren T&U en Agri & Food is op 15 mei gesloten. Er zijn in totaal 275 projectideeën ingediend.