Blog: Gaan we een nieuw tijdperk in?
Geplaatst op 30 maart 2020
Tja, waar kun je het anders over hebben dan de virus hectiek. Ook ik doe, net als vele collega's binnen ons bedrijf, sinds premier Rutte ons voor de eerste keer op TV toespraak, een groot deel van mijn werk vanuit huis. Gelukkig heb ik een paar maanden geleden thuis de wifi laten upgraden en is iedereen binnen ons gezin in het hele huis gezegend met minimaal 3 "streepjes". Skype, Teams en nog 12 andere video-beldiensten zijn ons belangrijkste communicatiekanaal geworden. Dat we ons razendsnel kunnen aanpassen, bewijst de enorme toename van het aantal gebruikers van deze online diensten. Was er in 2018 nog een Europese wet die jongeren onder de 16 zonder toestemming van ouders uit Skype en Outlook verbande, zit nu mijn zoon van 12 zijn huiswerk te bespreken met zijn leraar in een groepsgesprek in Teams. En dat zonder mijn toestemming!
Onderzoek heeft eerder al eens aangetoond dat thuiswerkers beweren productiever te zijn. Moet wel worden bij verteld dat dit voornamelijk toe te schrijven was aan het uitsparen van reistijd. Dit gaat met de huidige "drukte" op de weg niet meer op denk ik.
Anders is het voor mensen en werkzaamheden die zich niet laten of kunnen digitaliseren. Ik sprak een teler van een mooi gerbera bedrijf en zag de foto's in de krant van Flora Holland, waar een terrein zo groot als een voetbalveld met niet verkochte bloemen klaar stond om te worden vernietigd. De schade en de bedragen laten zich raden.
Toch maakt deze onwerkelijke situatie ons inventief en verbindend. Initiatieven zoals de #flowerboostchallenge om bloemen gesponsord te doneren aan personeel, ouderen of minder bedeelde. Een opsteker die onze telers goed kunnen gebruiken.
Leuk en goed bedoeld maar hiermee hebben we het niet opgelost. Alles zit op slot of zoals Rutte het zegt "Lock down light."
Pijnlijk duidelijk wordt hoe afhankelijk we geworden zijn van onze belangrijkste toeleverancier; China. Prijs was tot nu toe vaak onze drijver. Medicijnen en elektronica komen massaal uit Azië. En tja, wie zit er te wachten op een smartphone van EUR 10.000,-? Dit is wat deze ons zou kosten wanneer wij deze in Europa zouden produceren. Toch verwacht ik dat we met ons allen de "wake up call" serieus gaan nemen.
Er wordt gezegd dat nu het moment gaat zijn, waar we over 10 jaar van zeggen "het Coronavirus was het moment waarop de globalisering in haar achteruit ging"
Zijn we dan toch een nieuw tijdperk binnengetreden?
Bron: Sjaak Bakker