Blog: Een lesje Nederigheid!
Geplaatst op 07 april 2020
Wat ons nu allemaal overkomt met dit corona-virus, is op vele fronten meer dan verschrikkelijk. Volgens Loesje "Is de natuur in overleg met zichzelf of dat de mens mag blijven". Ik hoop van harte dat u en uw geliefden qua gezondheid en zakelijk er goed uitkomen.
Maar deze perikelen bieden ook stof tot nadenken.
Er wordt overal alweer gesproken over het opstarten van onze economie. Vanuit het "oude denken" gaan we er nog steeds vanuit dat onze economie moet groeien. Maar wanneer wordt onze economie nu eens volwassen? Vanuit de oorsprong van de mensheid moet het toch duidelijk zijn dat onbeperkte groei op deze aardbol geen haalbare kaart is. Het is ook een sprookje dat de groei van onze economie goed is voor ons als bewoners van de westerse wereld. Het sprookje klopt wel als je ergens in Afrika tot de armsten van deze wereld behoort en met minder dan $ 2,- per dag moet rondkomen. Dit treft iets meer dan 1 miljard mensen. Voor onze Westerse wereld betekent dit dat wij zaken kopen waar de systematisch veroudering reeds is ingebouwd, kopen wij dingen die wij allemaal al hebben. We weten ons geen raad met al het afval en wij realiseren ons niet hoeveel kostbare grondstoffen en energie het gekost heeft om al deze rotzooi te produceren. Ook spekken wij de reeds dik gevulde portemonnee van de goedkope shit-zooi winkels.
De huidige recessie is geen gewone recessie, wat ons nu overkomt legt enorme weeffouten in ons huidige kapitalistische systeem bloot. Nee, we hoeven niet gelijk alle marktwerking over boord te gooien, maar in ons huidige systeem is er alleen maar aandacht voor het financiële kapitalisme. Er is nu toch wel gebleken dat er ook aandacht moet zijn voor het sociale- en het ecologische kapitalisme. Wij hebben nu toch wel geleerd dat "marktwerking" geen "lange-termijn-verantwoordelijkheid" kent. Nu blijkt dat wij onszelf alleen nog kunnen redden als we ook aan anderen denken. En bij hen die ons nu redden is alles wegbezuinigd (zorg, onderwijs, politie, kinderopvang, schoonmakers, ea) en zij worden slecht betaald en hadden het minste aanzien. Dat moet dus anders!
Ik weet niet of het u is opgevallen maar in deze sectoren zijn de vrouwen fors in de meerderheid. Moeten zij nu dit oude, verrotte systeem gaan redden? Ik dacht het niet!
Een heel klein dingetje (er zitten er meer dan 1 miljoen in een druppel zeewater) legt het wereldproductie- en handelssysteem voor meerdere maanden plat en kost vele mensen het leven. Dit is echt wel een lesje nederigheid.
Ik stel voor dat wij een aantal experimenten met marktwerking stoppen. Geen marktwerking meer in de gehele zorgsector, geen marktwerking meer in het onderwijs, zij die geen belasting betalen ontvangen ook geen subsidie, multinationals betalen gewoon belasting, de inkoopmacht van de grote jongens wordt ingeperkt. En zo kan ik nog wel even doorgaan!
Bedenk dit alles nog maar eens al wij volgend jaar maart weer naar de stembus gaan! Het moet anders!
Bron: Hans Ligtenberg