Blog: Anticiperen

Blog: Anticiperen

Een weblog van Arne van Aalst. Hij is sales director Noordwest-Europa bij Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs. Van Aalst schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Als ik dit schrijf dan is de maand februari alweer bijna voorbij, de tijd vliegt om het zomaar te zeggen nog even en het voorjaar breekt aan. Jammer genoeg is er geen periode met voldoende vorst geweest om lekker te gaan schaatsen, iets wat ik normaal gesproken graag doe, helaas, misschien volgend jaar weer.

Vanmorgen (24 februari) las ik in de krant dat de natuur op dit moment 5 weken voorloopt op het langjarig gemiddelde, dat is natuurlijk abnormaal. Waar dit toe gaat leiden is natuurlijk de vraag. Krijgen we, zoals veel mensen verwachten, straks een zomer met veel muggen en wespen vanwege het ontbreken van een (strenge) vorstperiode? Als u het weet mag u het zeggen.

Wat wij als Koppert op dit moment wel constateren is dat de plaag en ziektedruk in veel gewassen best hoog te noemen is. Ik heb het dan niet over het virus wat vele tomatentelers slapeloze nachten bezorgt, maar meer over insectendruk en schimmelinfecties.

Persoonlijk zie ik deze druk niet vanwege de zachte winter maar meer als erfenissen van voorgaande teelten. De mogelijkheden om schoon te eindigen zijn door het wegvallen van chemische producten of door gebruiksvoorschriften, kleiner geworden.

We zien bijvoorbeeld in de paprikateelt dat de trips druk al fors is. Hierop wordt gelukkig goed gereageerd door sneller en meer biologie (Orius) in te zetten. Anticiperen dus.

Naar de toekomst toe zal de benadering ten aanzien van gewasbescherming door telers en adviseurs en andere stakeholders moeten gaan veranderen. Wachten is geen optie meer, vooraf nadenken over de gewasbescherming strategie is een must of een voorwaarde om de teelt tot een goed einde te brengen.
Nog niet iedereen is zich hiervan bewust of denkt misschien 'het zal zo'n vaart bij mij niet gaan lopen'.

In de praktijk zien we gelukkig steeds meer ondernemers die zich verdiepen in voorkomen van ziekten en plagen. Wat is er voor nodig om mijn teelt(en) weerbaarder te maken?
Biostimulanten en microbiologie (o.a. producten op basis van 'goede' schimmels) toepassingen zijn hiervoor prachtige producten.

Mijn tip: laat u zich hierover informeren!.


Bron: Arne van Aalst

Deel artikel