Veredeling kan fotosynthese verbeteren

14-11-2017    08:29   |    KAS TuinbouwCommunicatie

In de toekomst kunnen gewassen veredeld worden die beter gebruik kunnen maken van fotosynthese. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben namelijk de natuurlijke genetische variatie voor fotosynthese in planten gevonden en deze ontrafeld tot op het DNA-niveau.

Als gewassen beter gebruik kunnen gaan maken van fotosynthese kunnen ze meer gaan opbrengen en meer CO2 uit de lucht vastleggen in de bodem, aldus een bericht op Wageningen University & Research. Dit is een belangrijke stap op de lange weg naar het oplossen van het wereldvoedselprobleem en het behalen van het klimaatakkoord van Parijs.

Gen dat aanpast bij hoeveelheid licht
Een team van onderzoekers, onder leiding van Prof. Mark Aarts en Dr Jeremy Harbinson, toont aan dat de Zandraket (een bekend modelplantje), verschillende genen bezit die betrokken zijn bij de aanpassing aan een verandering in de hoeveelheid licht die de plant krijgt. Eén gen hebben ze in detail onderzocht. Dit gen, het Yellow Seedling 1 gen, is betrokken bij de aanpassing van bladgroenkorrels aan een verandering in licht. Een variant van dit gen zorgt ervoor dat sommige Zandraketplanten beter om kunnen gaan met een toename van licht (zoals bijvoorbeeld het verschil tussen een bewolkte en een zonnige dag), dan de andere planten. Dergelijke variatie is nu voor het eerst bij Zandraket gevonden, maar aangezien de genen voor fotosynthese bij vrijwel alle plantensoorten voorkomen, verwachten de onderzoekers dat dergelijke variatie ook bij veel gewassen gevonden kan worden.

Deze ontdekking laat zien dat het mogelijk is om fotosynthese te verbeteren op basis van natuurlijke genetische variatie, iets dat aanvankelijk betwijfeld werd. Door veredeling op verbeterde fotosynthese zouden gewassen op termijn met dezelfde hoeveelheid grond, water, voedingsstoffen meer opbrengst kunnen leveren, waardoor het adagio 'meer' (opbrengst) 'met minder' (grond, water en voedingstoffen), weer een stapje dichterbij is.

Het is al langer bekend dat planten verschillend kunnen reageren op licht en dat ziet men terug in de efficiëntie van hun fotosynthese. Planten beschermen zich over het algemeen tegen een overmaat aan fotosynthese door aan allerlei veiligheidsmarges vast te houden, waardoor deze aanpassing enige dagen duurt. Het werk van de Wageningse onderzoekers laat nu zien dat sommige planten dat sneller kunnen doen dan andere, en dus eerder hun fotosynthese-systeem weer afgestemd hebben op hun omgeving.

Met veredeling is fotosynthese te verbeteren
Deze ontdekking brengt nieuwe mogelijkheden voor veredelingsbedrijven. Nu is namelijk duidelijk dat planten elk op hun eigen manier reageren op variatie in licht en dat dit vastligt in het DNA van de plant. Echter, hoe deze aanpassingen precies werken in de plant weten we nog niet. Er zal meer onderzoek gedaan moeten worden om te achterhalen hoe een verbeterde fotosynthese de groei van de plant beïnvloedt. Dan kan hier meer gericht op geselecteerd gaan worden.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Groentetuin op postzegelformaat 19-10-2018    11:27
Robotisering paprika-oogst grote uitdaging 19-10-2018    10:47
Escaperoom in de kas? 19-10-2018    10:29
Wil jij voor 1 dag CEO zijn? 19-10-2018    10:26
Gedoogd wonen glastuinbouwgebied 19-10-2018    10:05
Op tv: commercial Bedankt plant! 19-10-2018    09:58
Vacaturevideo: wat voegt het toe 19-10-2018    09:39
Vuurwerk in de kas 19-10-2018    09:31
Wie wint de MKB Prijs 2018? 19-10-2018    09:25
Nieuw label voor CC-container 19-10-2018    09:18
  Ga naar het nieuwsarchief