'Sierteelt kan afzet vergroten'

12-10-2017    10:05   |    KAS TuinbouwCommunicatie

De Rabobank is positief over het toekomstperspectief van de sierteelt en verwacht in alle belangrijke afzetlanden een vergroting van de markt. Dat laat de bank weten in een sectorstudie.

Uit de consumentenontwikkelingen blijkt dat ondernemingen in de sierteelt kansen hebben om onderscheidend te zijn. Dit kunnen ze volgens Rabobank doen door met concepten, productaanbod, beleving, service en gemak in te spelen op de veranderende samenstelling en wensen van hun afzetmarkt.

Duurzaamheid en transparantie blijven volgens Rabobank een randvoorwaarde voor het voortbestaan van sierteeltbedrijven. "Stimuleer en ondersteun elkaar om de gehele sector duurzamer te maken." Nederlandse bedrijven kunnen vooral inspelen op de groei van de markt voor bloemen en planten buiten Europa door hoogwaardig uitgangsmateriaal, technologie, kennis en diensten te leveren. De export van eindproducten naar markten in Azië en Noord-Amerika zal maar beperkt toenemen, zo is de verwachting.

Door veranderingen aan de vraagzijde ontstaan in de sierteelt drie hoofdketens, zo verwacht Rabobank tot slot. "Ondernemers zullen duidelijk moeten kiezen voor één van die ketens en daarop hun strategie en hun bedrijfsorganisatie aanpassen."

Lees hier de volledige studie


Reacties (1)

uitgeknepen tuinder at 12.10.2017

Rabobank zal hieraan dan willen moeten meewerken qua financiering. Nu is het zo dat ze tuinders die zwaar gefinancierd zijn zo uitbuiten dat ze dit nooit te boven komen. Rekening-courantrenten van 7% is niet fair bij de huidige lage marktrente. (Tegen 0.05% bij privéspaarrekening!) Ze draaien zelf dikke winsten terwijl ze hun achtergrond als boerenleenbank verloochenen. Tuinders willen wel innoveren, maar krijgen daar alleen de kans voor als ze zelf dit kunnen financieren, van de bank hoef je geen medewerking te verwachten. Heeft u ook problemen met financiering bij de Rabobank? Laat hieronder een berichtje achter!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Cardol naar Demokwekerij

Erwin Cardol wordt met ingang van 1 maart 2018 de nieuwe directeur van Demokwekerij Westland. Hij volgt Peet van Adrichem op, die zich...