Sector dekmantel voor drugslab

16-10-2017    10:07   |    KAS TuinbouwCommunicatie

De politie heeft afgelopen vrijdag acht personen aangehouden die onder andere met behulp van kassen en een garagebedrijf een productiebedrijf voor heroïne hadden opgezet, zo meldt Politie.nl. De levering van grote hoeveelheden azijnzuuranhydride aan een glastuinbouwbedrijf zette de politie op het spoor van het laboratorium in Bleiswijk. Deze chemische stof is een bekende hulpstof om morfine om te zetten in heroïne. Bij de aanhoudingen en doorzoekingen van vrijdag zijn in totaal ongeveer 250 politiemensen betrokken geweest.

Afgelopen vrijdag zijn acht verdachten waaronder vier broers uit Den Haag aangehouden in deze zaak. Zij zijn aangehouden op verdenking van drugshandel en -productie binnen een criminele organisatie en van witwassen.

De politie kwam de zaak dit jaar op het spoor toen het kwekerijbedrijf grote hoeveelheden azijnzuuranhydride geleverd, wat de aandacht van de politie trok. Met de in 2017 geleverde hoeveelheid azijnzuuranhydride konden de verdachten ruim 1500 kilo heroïne produceren. Azijnzuuranhydride wordt normaal gesproken gebruikt in leerlooierijen, voor ontvetting en voor de productie van aspirine en duurzaam naaldhout. Het wordt nooit in de glastuinbouw nooit gebruikt en kan bij inademing dodelijk zijn. Voor criminelen is het ook een bekende hulpstof om morfine om te zetten in heroïne. Belangstelling van de politie hadden ze al omdat het onderzoeksteam zowel van buitenlandse als binnenlandse instanties al eerder informatie over de broers had gekregen. 

In augustus kreeg het politieteam lucht van mogelijke heroïneproductie in een van de kwekerijen van het bedrijf, in Bergschenhoek. De politie deed op 17 augustus een instap in die kwekerij. Daar waren toen duidelijk sporen van heroïneproductie gevonden, concludeerde de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) van de politie.

Drugslab in garagebedrijf
Naast doorzoekingen in de kwekerijen werd ook een garagebedrijf in Bleiswijk doorzocht. Hier trof de politie een compleet drugslab aan. In een kwekerij in Berkel en Rodenrijs stonden – behalve komkommers en paprika’s zo ver het oog reikte – ook vijf vaten azijnzuuranhydride. Genoeg om meer dan honderd kilo heroïne te produceren, ter waarde van ongeveer tweemiljoen euro. In de in augustus bezochte kwekerij in Bergschenhoek was nu niets meer te vinden. In twee andere kwekerijen, in Maasdijk en Pijnacker, is niets aangetroffen. Wel is hier administratie in beslag genomen. In de kwekerij in Maasdijk was bovendien in april al een hennepkwekerij van 3.000 planten ontmanteld.

Inspectie SZW legt boetes op
Tijdens de actie controleerde de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) met tien inspecteurs of er wel eerlijk werd gewerkt in de kassen. De Inspectie is een groot voorstander van controles samen met andere toezichthouders. Duidelijk werd tijdens de actie dat een aantal werknemers vermoedelijk onderbetaald werden en ook te lang werkten. De werkgever krijgt hiervoor boetes.

Een Haags café werd ook aan een doorzoeking onderworpen omdat dit de vaste ontmoetingsplaats van de verdachten was. De burgemeester van de gemeente Den Haag heeft het café met spoed gesloten.

Er loopt inmiddels tegen de verdachten een ontnemingsvordering van 820.000 euro, naast een financieel onderzoek naar de criminele inkomsten van de verdachten. De rechter-commissaris heeft besloten de verdachten minstens twee weken in voorlopige hechtenis te houden.

Lees hier het hele politiebericht.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws