Onderzoek breder warmtenet Zuidplaspolder

15-12-2017    09:52   |    Goedemorgen

De Warmtecoöperatie Zuidplaspolder onderzoekt momenteel met AgroEnergy en Wayland Energy een samenwerking ten aanzien van warmtelevering aan glastuinders in de hele Zuidplaspolder, inclusief het gebied Glasparel+. Doel is te komen tot een open warmtenet.

De glastuinders zouden op dit warmtenet aangesloten kunnen worden. De glastuinders in de Zuidplaspolder, verenigd in de Warmtecoöperatie Zuidplaspolder, willen hun bedrijfsvoering verduurzamen. Tegen die achtergrond onderzoeken zij al een jaar lang de mogelijkheden om het gebruik van aardgas voor verwarming en CO2-toediening te verminderen. Tot nu lag de focus daarin met name op een aansluiting op de beoogde Leiding over Oost voor onder andere stadsverwarming in de Leidse regio.

Nu wordt met het onderzoek dus ook gekeken naar een bredere samenwerking rond energietransitie in de Zuidplaspolder. Op dit nieuwe open warmtenet moeten verschillende producenten, waaronder Wayland Energy maar mogelijk ook Warmtebedrijf Rotterdam warmte kunnen invoeden. De glastuinders kunnen warmte aan het net onttrekken. Daarnaast moet het voor glastuinders mogelijk zijn om warmte terug te leveren aan het warmtenet.

Potentiële warmtebronnen die het samenwerkingsverband voor ogen heeft zijn restwarmte uit de Rotterdamse haven via de Leiding over Oost, lokale biomassa verbranding en aardwarmte.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

De deur staat open...

Volgens mij hebben wij jou nog niet mogen verwelkomen bij ons op de redactie voor een goede bak koffie of thee, klopt dat? Weet dan in ieder...

SRV-wagen 2.0 de weg op

Een rijdende winkel of supermarkt die thuis voor de deur verschijnt: Toyota wil de legendarische SRV-wagen uit de jaren 60 en 70...