'Gaap... vertrouwen in toekomst'

12-10-2017    10:06   |    Ronald Grootscholten

De eerste weblog van Ronald Grootscholten voor GroenteNet en SierteeltNet. Grootscholten is partner en senior adviseur bij Florpartners.

Puberzoon komt thuis van de training. Hij banjert door de woonkamer, zijn blik continu op de smartphone en ploft in een onwaarschijnlijke kronkel op de bank. Ik kijk het NOS journaal, oldskool, op een TV. De kabinetsplannen zijn het hoofdonderwerp uiteraard. Ik doe een poging puberzoon te betrekken en vraag: ‘Heb je wat meegekregen van de kabinetsplannen’? ‘Mwoaa, niet echt’. Ik hou vol en vraag: ‘Wat vind je van de titel ‘Vertrouwen in de toekomst’? ‘Klinkt als de titel van een heeeel saai boek, pap’. Duidelijk heeft ie geen zin meer in het onderwerp en ik denk na over zijn antwoord.

Saaie titel. Ik ben het met hem eens. Maar stel nou dat ze de rit uitzitten en de plannen waarmaken? Dat zou heel knap zijn in een kabinet met 4 verschillende partijen. Als 'saai' het synoniem wordt voor 'betrouwbaar en in goede samenwerking plannen uitvoeren', is het zo slecht nog niet.

Rond Royal FloraHolland is het bepaald niet saai. Veel stampij rondom beeldveilen. Royal FloraHolland gaat na jaren kabbelen volle bak in digitalisering maar vergeet partijen mee te nemen. Ondertussen spelen DFG en FleuraMetz een tactisch slim spel. Kortom onrust, onzekerheid en veel repareren. Dat kost een berg negatieve energie. Dat kan en moet anders, zal ook Royal FloraHolland zich realiseren.

In tegenstelling tot wat we gewend zijn, is het in de groentesector betrekkelijk rustig, noem het saai. Federatie Vruchtgroente Organisaties (FVO) heeft de 6 grote afzetorganisaties ‘on speaking terms’ gebracht.

Ook in de belangenbehartiging lijkt de boel bij elkaar te komen. Belangenbehartigers vinden elkaar beter. Zo is bijvoorbeeld de rolverdeling tussen LTO Glaskracht en Coalitie HOT voor beide partijen nu helder en wordt er goed samengewerkt. De 6 Greenports werken hecht samen aan een landelijk netwerk Greenport 3.0.

Samen werken aan een gezamenlijk belang. Rekening houden met het individueel belang. We zijn er elke dag mee bezig. Het is ons vak. Bruggenbouwen en coalities maken. Soms 'boe' roepen als grenzen worden overschreden.  En dat mogen we doen in een sector die geluk, liefde, smaak en gezondheid brengt met de producten zij levert. Op steeds duurzamere wijze. Met innovatieve ondernemers die vooruit willen. Met overheden die de tuinbouw een warm hart toe dragen. Dat geeft vertrouwen, vertrouwen in de toekomst…


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws